Noord-Holland verlaagt eigen risico voor ganzenschade

Provincie Noord-Holland verlaagt het eigen risico voor schade veroorzaakt door de grauwe gans, brandgans en kolgans van 20 procent naar 5 procent. Met terugwerkende kracht wordt de aanpassing vanaf 1 november 2023 ingevoerd.

Noord%2DHolland+verlaagt+eigen+risico+voor+ganzenschade
© Rein Geleijnse

'Dit is een grote stap, want in de vorige periode is het eigen risico juist van 5 procent naar 20 procent gebracht. In deze coalitie is afgesproken dat we van 20 procent naar 5 procent willen, omdat de ganzenpopulatie, en daarmee ook de schade aan gewassen, zo groot is. Het beheer draagt nu bij aan het stabiel houden van de populatie, maar het verlaagt de populatie niet dusdanig dat je alleen met verjagende maatregelen af kunt. We vonden het onrechtvaardig om het eigen risico op 20 procent te laten en hebben het weer naar 5 procent gebracht', licht landbouwgedeputeerde Jelle Beemsterboer (BBB) toe.

'De gedeputeerde heeft de toezegging waargemaakt', zegt LTO Noord-bestuurder Albert Hooijer. 'Vanaf het invoeren van de 20 procent zijn we bij LTO Noord bezig geweest om het onder de aandacht te krijgen. In die periode hebben we alles op alles gezet om de verhoging van het eigen risico aan te vechten, inclusief het aanvechten van de beschikkingen bij BIJ12 en de voorbereiding van gerechtelijke procedures. Gelukkig heeft de rechter zich er niet over hoeven buigen. In het nieuwe coalitieakkoord is, mede door onze lobby, opgenomen om het eigen risico weer te verlagen naar 5 procent.'


Schadetegemoetkomingen

Met terugwerkende kracht wordt de aanpassing vanaf 1 november 2023 ingevoerd. 'BIJ12, de organisatie die voor de provincie de schadetegemoetkomingen uitkeert, hanteert een schadejaar dat start op 1 november. Daarom gaat onze wijziging met terugwerkende kracht vanaf 1 november 2023 in,' legt Beemsterboer uit. 'Dit is goed nieuws, want dit betekent dat de winterschade ook nog wordt vergoed wordt', zegt Hooijer.

Wanneer dieren landbouwgewassen beschadigen, betaalt de provincie de schade. Hiervoor geldt in de meeste gevallen een eigen risico van 5 procent. De schade veroorzaakt door de kolgans, grauwe gans en brandgans was een van de uitzonderingen hierop. Als gevolg hiervan gold tot voor kort in Noord-Holland een eigen risico van 20 procent.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    20° / 12°
    60 %
Meer weer