Blauwtong kost kilo melk per koe per dag

In een gebied waar vorig jaar blauwtong is gevonden, daalde de melkproductie gedurende lange tijd met een kilo per koe per dag in vergelijking met de drie voorgaande jaren. Ook bij bedrijven in hetzelfde gebied die geen melding van blauwtong deden, was de melkproductie lager.

Blauwtong+kost+kilo+melk+per+koe+per+dag
© Twan Wiermans

Dat blijkt uit een analyse van de impact van de blauwtong serotype 3-uitbraak op melkveebedrijven door Royal GD. Sinds de eerste uitbraak in september hebben ruim 2.200 bedrijven de blauwtongverschijnselen bij runderen gemeld. Nog eens duizend melkveebedrijven hebben melding gedaan van verschijnselen bij een andere diersoort, bijna altijd schapen.

In de gebieden waar de blauwtonginfecties waren vastgesteld, was er sprake van een melkgiftdaling. Uit de analyse komt een verband tussen de besmettingsgraad en de daling van de melkgift naar voren.


Negen tot tien weken

De daling was het grootst op melkveebedrijven die blauwtongsymptomen hebben gemeld. In het gebied waar de eerste meldingen van blauwtong werden gedaan, was er zelfs sprake van een daling in de melkproductie van 1 tot 1,5 kilo per koe per dag. De daling in de melkproductie hield negen tot tien weken aan.

Normaal gesproken daalt de melkproductie altijd iets in het najaar. Opvallend was hier dat de melkproductie voor de blauwtonguitbraak juist hoger lag dan het gemiddelde van de drie voorgaande jaren. Na de uitbraak werd die juist lager.


Sterfte

Tijdens de blauwtongperiode was er een stijging in de sterfte op rundveebedrijven. Vooral melkveebedrijven hadden hier last van. Op bedrijven die geen blauwtongverschijnselen hadden gemeld, was de sterfte tot anderhalf keer hoger dan in voorgaande jaren.

De sterfte kwam vooral voor bij volwassen runderen ouder dan twee jaar. Op bedrijven die blauwtong hadden gemeld, was de sterfte onder volwassen runderen tot drie keer hoger dan in dezelfde periode in de voorgaande jaren. Die sterfte was het hoogst in de week dat blauwtong werd gemeld. Maar in de tien weken na de melding lag de sterfte ook hoger dan in dezelfde weken in de drie voorgaande jaren.

Ook werd meer sterfte gezien onder geoormerkte kalveren in de leeftijd tot veertien dagen. Bij de wat oudere kalveren tot een leeftijd van 55 dagen werd juist minder sterfte gezien.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    25° / 13°
    20 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
  • Vrijdag
    16° / 12°
    40 %
Meer weer