Grote uitbraak blauwtongvirus type 8 in Italië

Op het Italiaanse eiland Sardinië zijn meerdere uitbraken bij geiten, runderen en schapen van blauwtongvirus (BTV)-type 8 vastgesteld. De eerste uitbraak was al in oktober, maar is pas op 26 januari bij de Wereldorganisatie voor Diergezondheid (Woah) gemeld.

Grote+uitbraak+blauwtongvirus+type+8+in+Itali%C3%AB
© Twan Wiermans

De uitbraak van BTV-8 heeft inmiddels ook het vasteland van Italië bereikt. Daar zijn op 14 november 3 besmette schapen gevonden in een kudde van 273 dieren. Die besmetting is 12 januari definitief vastgesteld en ook op 26 januari gemeld bij de Woah.

Op Sardinië zijn veel dieren getroffen door BTV-8. Het gaat volgens de melding in totaal om 212 uitbraken. Schapen zijn het zwaarst getroffen. Er zijn 8.324 besmette schapen gevonden in kuddes met in totaal ruim 90.000 dieren.


Hoge sterfte onder schapen

Van de besmette schapen zijn er 3.453 gestorven. Dat is een hoog aantal in vergelijking met vorige uitbraken van BTV-8. Bij de vorige uitbraak in Nederland van dit blauwtongvirus was er geen sterfte bij de schapen.

Van de in totaal 1.220 besmette geiten in de verschillende kuddes zijn er 32 besmet geraakt en 13 gestorven. Bij runderen zijn 16 van de 614 dieren in de getroffen veestapels besmet. Er zijn geen runderen aan het virus overleden.

Het blauwtongvirus dat op Sardinië en het vasteland van Italië is gevonden lijkt erg sterk op het type dat bij de uitbraken op Corsica en het zuiden van Frankrijk is gevonden. Het komt voor 99,9 procent overeen, melden de Italiaanse autoriteiten. Het wijkt wel af van het type dat verantwoordelijk was voor vorige uitbraken van blauwtong in Europa.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    25° / 13°
    20 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
  • Vrijdag
    16° / 12°
    40 %
Meer weer