Plafondbedragen omhoog in nieuw convenant Diergezondheidsfonds

De overheid en de belangrijkste veehouderijsectoren hebben een nieuw convenant gesloten voor het Diergezondheidsfonds voor de periode 2025-2029.

Plafondbedragen+omhoog+in+nieuw+convenant+Diergezondheidsfonds
© Twan Wiermans

Preventie, monitoring en bestrijding van dierziekten zijn belangrijke onderwerpen voor alle veehouders in Nederland. Om kosten die hiermee gepaard gaan gezamenlijk te dragen, is het Diergezondheidsfonds in het leven geroepen. Iedere vijf jaar worden afspraken over de verdeling van de kosten bij uitbraken opnieuw vastgelegd in een convenant. De uitgangspunten van het huidige convenant zijn bij de recente overeenkomst grotendeels gehandhaafd, maar er zijn ook enkele wijzigingen die van belang zijn.

De kosten van de High Containment Unit van Wageningen University & Research (WUR), waarin onder andere het onderzoek naar besmettelijke dierziekten plaatsvindt, zijn in recente jaren toegenomen. Om tot een betere verdeling te komen, is met de rundveesector afgesproken dat de kosten van de brucellosemonitoring voortaan fiftyfifty worden verdeeld met de overheid. Dat is in lijn met de kostenverdeling bij andere dierziekten die op de Europese dierziektelijst staan. Voor de rundveehouderij is dit een grote kostenpost die nu wordt gedeeld met de overheid.

Het plafondbedrag is de maximale bijdrage per sector voor de kosten van bestrijding van dierziekte-uitbraken gedurende de convenantperiode. De afgelopen jaren zijn de meeste plafondbedragen verlaagd, omdat het risico op besmettelijke dierziekten in de meeste sectoren afnam. Bij de uitbraken van vogelgriep en blauwtong werd duidelijk dat plafonds snel kunnen worden overschreden. Daarom heeft het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit deze keer niet alleen naar het risico gekeken, maar ook naar de draagkracht van de sectoren en zijn de plafondbedragen verhoogd.


Op basis hiervan is voor rundvee het plafondbedrag bijgesteld naar 45 miljoen euro, voor varkens naar 62 miljoen euro, voor pluimvee naar 97 miljoen euro, voor schapen naar 1,9 miljoen euro en voor geiten naar 2,5 miljoen euro. Deze plafondbedragen voor bestrijding zijn gebaseerd op de modellering van de WUR, waarbij er voor de bestrijdingskosten voor mond-en-klauwzeer, klassieke varkenspest en hoogpathogene vogelgriep volgens de WUR een kans van 1 procent is dat deze plafondbedragen in de periode 2025-2029 worden overschreden.


Sneller een vaccin

'Het nieuwe convenant geeft ons de ruimte om in de toekomst sneller een vaccin te onderzoeken en beschikbaar te stellen, als daar breed in de sector draagvlak voor is. Blauwtong leert ons dat het van belang is om snel een vaccin beschikbaar te hebben', reageert bestuurslid Erik van Norel namens LTO-vakgroep Schapenhouderij.

'We hebben ervoor gezorgd dat er op het eerst berekende plafondbedrag voor pluimvee nog correcties zijn doorgevoerd. Er was geen rekening gehouden met inmiddels aangepast preventief ruimingsbeleid, de inzet om te komen tot preventieve vaccinatie tegen vogelgriep en de krimp van de sector. Hierdoor is het aanvankelijk voorgestelde plafondbedrag nog fors verlaagd', zegt voorzitter Kees de Jong van de vakgroep Pluimveehouderij LTO/NOP.

De overheid heeft een inspraakronde geopend voor het nieuwe convenant. Belanghebbenden worden opgeroepen te reageren op de nieuwe overeenkomst.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    17° / 14°
    75 %
  • Zaterdag
    19° / 13°
    50 %
  • Zondag
    21° / 11°
    30 %
Meer weer