Hond van veehouder getroffen door blauwtong

Op een bedrijf met melkvee en schapen is een drachtige hond getroffen door blauwtong. Het dier heeft de dag nadat het ziek werd, vroegtijdig haar pups verloren en is daarna door de dierenarts geëuthanaseerd. Onduidelijk is hoe de hond besmet is geraakt. Demissionair landbouwminister Piet Adema vindt het verstandig om honden buiten de stal te houden.

Hond+van+veehouder+getroffen+door+blauwtong
© Pixabay

Blauwtong komt zelden bij honden voor, schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer. In de afgelopen decennia zijn er in de literatuur wereldwijd enkele gevallen beschreven. De infectieroutes zijn nooit opgehelderd.

Ook bij dit geval is dit niet te achterhalen. Ook is achteraf niet meer zien of de hond misschien ook een andere ziekte onder de leden had die verschijnselen heeft veroorzaakt. Aanvankelijk was het bedrijf onverdacht voor blauwtong. Bij een onderzoek achteraf bleek toch bij een aantal runderen blauwtong te zijn aangetoond. Van de twaalf genomen bloedmonsters ware er twee positief.


Zuid-Afrika

De dierenarts die de hond onderzocht, was op de hoogte van een eerdere geval van blauwtong bij een hond in Zuid Afrika en legde daarop een verband tussen de verschijnselen en mogelijk blauwtong.

Daarop zijn monsters genomen, die vervolgens zijn onderzocht door Wageningen Bioveterinary Research. Hier werd het blauwtongvirus aangetoond. Vervolgens is de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit op de hoogte gesteld. Daarop is een onderzoek ingesteld.

Enkele deskundigen hebben de casus beschreven en gaan dit delen met dierenartsen. Ze melden dat de kans op de besmetting van een hond uiterst klein is. Adema laat een advies opstellen voor eigenaren van honden op met blauwtong gevoelige dieren. De minister adviseert om honden uit de stal te laten en te zorgen dat ze geen contact hebben met bijvoorbeeld de nageboorte of biest.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    25° / 13°
    20 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
  • Vrijdag
    16° / 12°
    40 %
Meer weer