Europese Commissie houdt deur dicht voor schadecompensatie blauwtong

De Europese Commissie komt niet over de brug met geld uit de landbouwcrisisreserve voor veehouders die zijn gedupeerd door het blauwtongvirus. Compensatie van de geleden schade is aan de nationale overheden, geeft Stella Kyriakides namens de commissie aan.

Europese+Commissie+houdt+deur+dicht+voor+schadecompensatie+blauwtong
© Rianne den Balvert

Blauwtong stond maandag en dinsdag op de agenda's in Brussel. Op maandag antwoordde Eurocommissaris Kyriakides voor voedsel en gezondheid op vragen van Bert-Jan Ruissen, lid van de SGP in het Europees Parlement. De dag erna volgde een debat over blauwtong. Daarin kwam duidelijk naar voren dat blauwtong niet onder het Europese Diergezondheidsfonds valt. De gelden daarin zijn gereserveerd voor 'prioritaire ziekten' als vogelgriep en Afrikaanse varkenspest.

Duidelijk werd ook dat bij de Europese Commissie van Nederland geen verzoek is binnengekomen om hulp voor de getroffen sectoren. Terwijl uit de beantwoording van Kyriakides blijkt dat binnen het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) wel de mogelijkheid bestaat om veehouders te helpen bij dierziekten. Bijvoorbeeld met risicobeheersinstrumenten, sectorale interventies in de schapen- en rundvleessector of steun voor investeringen in bioveiligheid en passende preventieve maatregelen.


20.000 euro per bedrijf

Hoe dat er concreet uit kan zien, werd maandag en dinsdag niet duidelijk. De door blauwtong gedupeerde schapen- en rundveehouders verwijst de Europese Commissie naar de nationale overheden. De staatssteunregels bieden deze overheden namelijk de ruimte om tot maximaal 20.000 euro per bedrijf te compenseren. Ruissen geeft aan dat die informatie is gedeeld met partijgenoten bij de SGP.

De Europarlementariër geeft aan teleurgesteld te zijn in de reactie van de Europese Commissie. Die heeft de overtuiging dat een goed werkend vaccin tegen blauwtong type 3 binnen handbereik is. Ruissen vindt dat het mogelijk moet zijn om schapen- en rundveehouders te compenseren voor de geleden schade, mocht er dit najaar een nieuwe uitbraak komen en er nog geen goed werkend vaccin zijn.


Graasdierpremie

Het is volgens Ruissen positief dat de commissie in de reactie aangeeft het strategisch plan voor het GLB wel te willen bespreken met Nederland. Het gaat dan onder meer over diverse vormen van natuur- en landschapsonderhoud, waaraan de schapenhouderij een specifieke bijdrage levert, en de herintroductie van de graasdierpremie. De EU biedt lidstaten namelijk de ruimte om zelf te kiezen welke wijzigingen zij willen voorstellen.

De Nederlandse schapen- en rundveesector worden sinds september getroffen door blauwtong. In 2023 overleden in Nederland 51.819 schapen en 7.735 runderen aan het virus en kostte het de melkveehouderij gemiddeld 1 liter melk per dag. Naast dode dieren en emotioneel leed, is er onder meer sprake van dierenartskosten, productieverlies, fokschade en marktverstoring.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    25° / 13°
    20 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
  • Vrijdag
    16° / 12°
    40 %
Meer weer