Lely melkt grote koppels koeien met Astronaut Max

Lely heeft zijn melkrobot geüpdatet. Zo is een camera aan de robotarm toegevoegd en is een automatisch melkfilter optioneel. Grote bedrijven kunnen robots met de centrale unit Max efficiënter laten samenwerken.

Lely+melkt+grote+koppels+koeien+met+Astronaut+Max
© Frits Huiden

Lely heeft de opvolger van de Astronaut A5-melkrobot geïntroduceerd. Het is geen A6 geworden, maar een A5 Next. 'Zoals we eerder ook de A3 Next hebben gelanceerd. De basis van het concept is immers gelijk aan de robot die we in 2018 op de markt hebben gebracht', licht Alfred Smits van Lely toe. 'Daarbij zijn de meeste nieuwe opties ook op de bestaande A5-robots te zetten.'

Wat betreft uiterlijk zullen kenners de verschillen wel direct opmerken. Zo is er een zwart kapje midden op de robotarm en heeft het E-Link-scherm geen rode rand meer maar een volledig glazen afdichting. Verder was het dakje op de robot voorheen rood en is deze nu van rvs.

Maar de grootste aanpassingen bevinden zich onderhuids. Door het Astronaut Operating System 2 en nieuwe software is het makkelijker geworden om op afstand diagnoses te stellen en het apparaat te onderhouden en te updaten. Daarbij gaat het aansluiten op de spenen nu niet alleen meer via de infrarood lasertechniek in de TDS-camera, maar is er een standaard camera met bijbehorende verlichting bijgezet.

Het is geen A6 maar een A5 Next, omdat het basisconcept gelijk is

Alfred Smits, Lely

Het zogenoemde Teat Detection System 2+ combineert beide systemen. Vooral het inmelken van vaarzen – het voor het eerst aansluiten van de spenen – moet hierdoor met meer zekerheid verlopen en sneller gaan. Verder ziet de camera kleurverschillen en kan de software ook iets zeggen over uier- en speengezondheid.

Omdat nu een camera wordt gebruikt, mogen er geen druppels spoelwater meer op de lens achterblijven die het beeld vertekenen. Daarom wordt de lens voortaan bij het reinigen nog eens schoon geblazen met lucht.

De reinigingsborstels hebben een efficiëntere aandrijfmotor gekregen en nieuwe meer gestroomlijnde kappen. Ook de vier emmers in de Milk for Use-melkseparatie zijn door een andere vorm handiger in gebruik en hebben bovendien een gedeelde reinigingsnozzle gekregen die het apparaat schoonhoudt.


Digitale oormerken

De A5 Next kan voortaan naast transponders aan halsbanden ook digitale oormerken herkennen die Lely samen met de bedrijven Nedap en Sensehub heeft ontwikkeld. Lely haakt hiermee in op de verplichting in sommige landen van digitale RFID-oormerken voor de identificatie en registratie van dieren.

Lely gebruikt het nieuwe label nu ook voor koeherkenning en werkt daarnaast aan monitoringfuncties voor tocht en gezondheid via beweging en herkauwen. Wie met de oormerken van Cowmanager werkt, kan deze ook gebruiken voor koeherkenning in de Lely-robot.

Bijzonder is het automatische melkfilter dat als optie is toegevoegd. Het drie keer per dag wisselen van de melkfilters was de laatste handeling die de boer nog handmatig moest doen aan een melkrobot. Nu reinigt het systeem het filter, een rvs buis met zeer fijne doorlatende structuur, automatisch via een backflush. De geweven witte buisfilters zijn dus niet meer nodig. Het automatische melkfilter, dat ook te koppelen is aan oudere Astronaut-robots, kan in zijn eentje vier melkstations tegelijkertijd bedienen.


Het automatische melkfilter kan vier robots tegelijk bedienen.
Het automatische melkfilter kan vier robots tegelijk bedienen. © Frits Huiden

Grote bedrijven – bedrijven die 500 tot 1.100 koeien melken met maximaal achttien robots tegelijkertijd – kunnen investeren in de Lely Astronaut Max. Dit is een centraal gelegen ruimte waarin alle melk- en vacuümpompen, compressoren en dubbele melkontvangst bij elkaar zijn gebracht en de robots centraal worden aangestuurd. Daardoor kunnen melkrobots sneller en op meer momenten worden gereinigd, terwijl andere robots doormelken. Ook zijn componenten uitwisselbaar bij eventuele storingen.

Lely verwacht dat de Astronaut Max de gezamenlijke capaciteit met 5 procent verhoogt. Op deze grote bedrijven worden ook grotere afstanden afgelegd van melkrobot tot melktank. De Astronaut Max kan daarom tot 300 meter van de melktank staan.


De ruimte van de Astronaut Max bevat alle centrale melktechniek.
De ruimte van de Astronaut Max bevat alle centrale melktechniek. © Frits Huiden


Lely Hub moet data melkrobots veiligstellen

Met de Lely Hub heeft de robotbouwer werk gemaakt van digitale veiligheid op het boerenbedrijf. Dataoverdracht tussen het managementprogramma Horizon in de cloud en de robots in de stallen verloopt voortaan via een klein rood kastje dat op kantoor kan hangen. Deze maakt back-ups en updates op een USB-stick en de Hub is verbonden met de cloud. Bij een storing, brand, stroomuitval of cyberaanval is data van de melk en voerrobots zo altijd bewaard via een back-up. De Hub heeft een accu waardoor de software blijft draaien bij stroomuitval of die netjes kan afsluiten. De Hub is te gebruiken vanaf de Astronaut A3 Next.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    23° / 14°
    40 %
  • Maandag
    26° / 14°
    15 %
  • Dinsdag
    22° / 15°
    30 %
Meer weer