Robots zetten UV-C-licht in tegen schimmelziekte
De International Soft Fruit Conference bij Delphy in het Limburgse Horst focuste dit jaar op de aardbeienteelt. Ook deze sector heeft te maken met een arbeidstekort, groeiende vraag naar een jaarrondproductie en het krimpende middelenpakket. Het bestrijden van ziektes als meeldauw wordt zo een steeds grotere uitdaging.

De oplossing voor deze problemen komt samen in enkele robots met UV-C-lichtschermen. Die rijden 's nachts met zo'n 4 kilometer per uur onder de aardbeiengoten onder de overkappingen. Het licht is schadelijk voor de mens en de behandeling kan dus niet met arbeid worden uitgevoerd.
De ideale behandeltijd is vanaf 1 uur voor zonsondergang tot 3 uur voor zonsopkomst. Zo kan de meeldauwschimmel zich niet herstellen met zonlicht. De lichtbehandeling moet drie keer per week worden herhaald en werkt op aardbeien, bloemen en komkommers.
De gele Bull Qii van Bogaerts Greenhouse Logistics en groene Octiva Xenion hebben geen geleiding van buisrail of verwarmingsbuizen nodig, maar vinden autonoom hun weg onder de goten. Handig, omdat veel telers diverse buisrailmaten hebben. De robotplatformen hebben terreinwielen, genoeg bodemvrijheid en een laag zwaartepunt.
Navigeren moet op camera's. Gps is er in de kas namelijk niet
De Bull Qii heeft zijn oorsprong in de Qii-Drive Shift UV-C-geleide versie en zit als autonome offroadvariant in de laatste ontwikkelingsfase. In plaats van een beweegbare arm met één UV-C paneel, zoals de Xenion, heeft de autonome robot twee panelen om twee kanten van een goot tegelijk te belichten. De geleide versie is maximaal uit te voeren met drie schermen.
Bedrijfsonderdeel VDL Cropteq Robotics in Eindhoven bouwt een autonoom mobiel platform waarop meerdere werktuigen zijn te plaatsen voor de aardbeienteelt. Het bedrijf is bekend van de Limburgse autofabrikant VDL en bouwt de robot in samenwerking met Growficient, Delphy en YieldComputer.
Compatibel via 5G
De robot wordt vooral gezien als softwareplatform en moet compatibel zijn voor alle relevante werktuigleveranciers via bijvoorbeeld het 5G-netwerk. Behalve een applicatie om autonoom blad te knippen, kan het ook een UV-C-module of dataverzameling voor rijpheidsmeting en ziektes zijn.
Het bedrijf Octiva bouwt een scala aan voertuigen waarop modulair meerdere UV-C-panelen, gestapeld of op beweegbare armen, zijn te monteren. De Xenion met een waarde van pakweg 50.000 euro is te krijgen in verschillende breedtes, van 42 centimeter tot 1,14 meter, en op diverse wielen.

'We zijn in 2013 begonnen met de ontwikkeling en zijn nu drie jaar op de markt. Er rijden al tientallen van deze robots bij telers wereldwijd', zegt business development manager Thomas Hoeterickx van Octiva. 'De Xenion kan zo'n 1,5 hectare per nacht bewerken, afhankelijk van de lengte van de aardbeiengoten. Navigatie gaat op camera's, referentiepunten en een stappenwiel. Gps is namelijk niet voorhanden onder een overkapping.'
De vierwielaangedreven robot is, behalve met de Lumion-UV-C-module met acht dubbele lampen, ook te gebruiken voor andere werktuigen. Met een app wordt deze bediend. Octiva ontwikkelt ook machines voor ziektemonitoring of oogstvoorspellingen.

Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners




Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Fendt Former 920C middenafleg hark
Nieuw, P.O.A.
-
T7.315 Heavy Duty New Generation PLM12
Gebruikt, P.O.A.
-
Gewichtblok 450 KG ECO
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X380 (LIE) #692279
Gebruikt, € 6.793
Vacatures
Campagne Marketeer
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Meewerkend voorman/-vrouw teelt
IBN - Beugen
Projectmedewerker biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker Agrarisch Natuurbeheer
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Weer
-
Zondag21° / 14°95 %
-
Maandag19° / 12°50 %
-
Dinsdag19° / 11°75 %