FNV stelt ultimatum, zonder loonsverhoging volgt staking van slagers

Vakbond FNV heeft een ultimatum gesteld aan brancheorganisatie Koninklijke Nederlandse Slager. Als de vakbonden voor donderdag 12 uur niet ingaan op de eisen, waaronder een loonsverhoging, volgen vanaf 1 mei stakingen.

FNV+stelt+ultimatum%2C+zonder+loonsverhoging+volgt+staking+van+slagers
© Twan Wiermans

De eerst stakingen vinden volgens FNV dan plaats in de provincies Noord-Brabant, Gelderland en Noord-Holland. Ilja Philippen, bestuurder bij FNV Voedingsindustrie: 'Het is simpel: de mensen die in de slagerijen werken, hebben de afgelopen jaren ingeleverd en verdienen nu een beter salaris, zodat zij hun boodschappen kunnen blijven doen zonder in de problemen te komen.'

Volgens FNV werken de slagersbedrijven daar niet aan mee en vinden zij een loonsverhoging van 10 procent in een cao voor achttien maanden voldoende. 'Terwijl alleen de inflatieachterstand over de afgelopen twee jaren is opgelopen tot 9,8 procent', stelt de vakbond. Philippen: 'Geen wonder dat bij verschillende bedrijven in het land de slagers bereid zijn om in actie te komen. Zij zijn er in de afgelopen jaren alleen maar op achteruitgegaan. Dat kan zo niet langer meer.'


Lonen moeten meestijgen

De FNV eist een cao voor een jaar – per 1 maart 2024 – waarin de salarissen omhooggaan met structureel 9,8 procent en nog eens 100 euro bruto per maand. Verder moeten de lonen vanaf volgend jaar gaan meestijgen met de prijzen in de winkels, een zogeheten automatische prijscompensatie. Bovendien wil de vakbond dat de laagste lonen naar minimaal 16 euro per uur gaan.

Ook wil FNV een seniorenregeling. Die houdt in dat werknemers vanaf hun zestigste nog maar 80 procent hoeven te werken, maar wel 100 procent salaris krijgen en 100 procent pensioenopbouw. Ook eist de vakbond meer vaste contracten binnen de slagersbedrijven. Bij Nederlandse slagersbedrijven werken zo'n 16.000 mensen. De cao Slagersbedrijven geldt voor werknemers van industriële slagerijen en ambachtelijke slagers.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    20° / 8°
    10 %
  • Zaterdag
    22° / 10°
    10 %
  • Zondag
    23° / 10°
    20 %
Meer weer