Tweede uitbraak blauwtong in Duitsland

in Duitsland is op een tweede locatie blauwtong bij schapen vastgesteld. Het bedrijf ligt in de gemeente Ammerland, op hemelsbreed zo'n 50 kilometer van de grens met Groningen.

Tweede+uitbraak+blauwtong+in+Duitsland
© Johan Wissink

Het gaat volgens TopAgrar om een bedrijf met 30 hobbyschapen. de verschijnselen zijn 24 oktober geconstateerd en op 25 oktober is dit door het Friedrich Loeffler Institut bevestigd. Gezien de grote afstand tot Nederland is het de vraag of de knutten die het blauwtongvirus verspreiden zijn komen aanwaaien, of dat transport voor de verspreiding heeft gezorgd.

Door deze uitbraak raakt deelstaat Nedersaksen de blauwtong vrije status kwijt. Door de uitbraak in Kleve was deelstaat Noordrijn Westfalen de vrije status ook al kwijt. In Kleve waar de eerste uitbraak officieel op 12 oktober werd vastgesteld is het blauwtongvirus op 25 oktober bij een tweede schaap gevonden.


Bijna 3.500 uitbraken

In Nederland zijn inmiddels 2.202 bedrijven positief bevonden voor blauwtong via een PCR-test. Op 1.286 bedrijven is blauwtong aangetoond op basis van de klinische verschijnselen. Allen Limburg is momenteel vrij van blauwtong. De klinische gevallen die er daar eerst waren zijn niet met een PCR-test bevestigd, blijkt uit het overzicht op de site van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit.




Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    25° / 13°
    20 %
  • Donderdag
    25° / 13°
    50 %
  • Vrijdag
    16° / 12°
    40 %
Meer weer