Opnieuw geen winstuitkering voor melkveehouders FrieslandCampina

De bijna 11.000 leden-melkveehouders van FrieslandCampina kunnen een interim-uitkering dit najaar wel vergeten. De winst van de zuivelonderneming in het eerste halfjaar van 2021 stond opnieuw fors onder druk. Dat laatste komt vooral door de kosten van een rechtszaak in Thailand en de tegenvallende resultaten van kindervoeding.

Opnieuw+geen+winstuitkering+voor+melkveehouders+FrieslandCampina
© Dirk Hol

De winst daalde met 42,6 procent naar 62 miljoen euro. Een reservering van 57 miljoen euro voor een vonnis in Thailand maakt daarvan het grootste deel uit. Maar ook de resultaten van kindervoeding in de business groups Specialised Nutrition en Ingredients viel tegen door aanhoudende moeilijke marktomstandigheden in Azië.

Ook in Nigeria wordt nog steeds minder winst dan voor de coronacrisis gemaakt. 'We draaien daar op zich prima, maar de winst staat onder druk vanwege valutaproblemen', aldus CFO Hans Janssen. 'Het land kampt nog steeds met een groot tekort aan dollars, ondanks het feit dat de olieprijzen weer zijn gestegen.'

De omzet daalde licht met 1,8 procent naar 5,5 miljard euro. Het onderliggend bedrijfsresultaat, zonder reservering voor het vonnis in Thailand en valuta-effecten, daalde met 8,6 procent naar 202 miljoen euro. De operationele kasstroom daalde naar 46 miljoen euro, voornamelijk door lagere resultaten en een in 2005 toegezegde eenmalige bijdrage van 88 miljoen euro aan een pensioenregeling.

De versnelde reorganisatie en de daaraan gekoppelde kostenbesparingen van tenminste 100 miljoen euro per jaar vanaf 2022 liggen op schema.


Stevige tegenwind

Volgens CEO Hein Schumacher konden goede resultaten in de business groups Food & Beverage en Trading en gerealiseerde kostenbesparingen de stevige tegenwind in kindervoeding niet compenseren.

'Nu de coronamaatregelen in veel Europese markten worden versoepeld, herstellen out-of-home-activiteiten zich en trekt de wereldwijde vraag naar zuivel flink aan met stijgende basiszuivelprijzen tot gevolg. Dit is goed voor onze trading business en de melkprijs voor onze leden', aldus Schumacher.

De melkprijs voor leden-melkveehouders steeg namelijk met 1,8 procent naar 37,25 euro per 100 kilo melk ten opzichte van de eerste helft van 2020. Dit kwam door de gestegen basiszuivelprijzen door een toegenomen vraag op wereldmarkt.


Vooruitzichten

Voor de tweede helft van 2021 verwacht FrieslandCampina een continuering van het beeld in het tweede kwartaal van 2021. Aan de ene kant is het zuivelconcern voorzichtig optimistisch over het ingezette herstel van de consumenten- en out-of-home-kanalen. 'We hebben in deze kanalen goed geïnnoveerd en dat werpt zijn vruchten af', aldus Schumacher.

Aan de andere kant verwacht de CEO geen herstel van de Aziatische kindervoedingsmarkt: ''We hebben daar met name in de jaren 2014 en 2015 veel geld verdiend. Die situatie komt niet in die mate terug', aldus Schumacher. Vanwege geopolitiek, toenemende concurrentie en een dalend aantal geboortes in China blijft kindervoedingsmarkt moeilijk.

Daarnaast blijft er onzekerheid over de ontwikkeling van de coronapandemie en de impact daarvan op de onderneming. FrieslandCampina verwacht dat de basiszuivelprijzen in de tweede helft van 2021 rond het huidige niveau blijven bewegen en daardoor ook de melkprijzen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer