LTO wil dat landaanwinning serieus wordt onderzocht

Om ruimte te creëren voor de land- en tuinbouw en andere functies moet landaanwinning, bijvoorbeeld in de Noordzee, serieus worden onderzocht.

Dat is een van de punten die LTO Nederland naar voren brengt in de Grondvisie 2021 die vrijdag is gepresenteerd. LTO heeft in de Grondvisie de kansen voor grondgebruik in de agrarische sector op een rij gezet.

De druk op de grond is hoog. LTO stelt dat er eerder meer dan minder ruimte nodig is voor de land- en tuinbouw, als de sector de maatschappelijke diensten mag leveren waar de maatschappij om vraagt. De organisatie ziet mogelijkheden voor diensten als verbetering van de biodiversiteit (bijvoorbeeld bloeiende akkerranden), klimaat (carbon farming) en het sluiten van kringlopen.


Om dat voor elkaar te krijgen, stelt LTO voor om de afkalving van land- en tuinbouwgrond een halt toe te roepen. Het land dat er is, kan slimmer worden gebruikt door herverkaveling en vrijwillig meervoudig grondgebruik. Bij dat laatste wordt bijvoorbeeld gedacht aan een combinatie van productie met natuur, zorg of energieopwekking.

Om de draagkracht van het landelijk gebied te versterken, is een grote structuurverbetering nodig. Het kabinet moet daarvoor 2 miljard euro reserveren, onder meer voor herverkavelingsinstrumenten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer