Rabobank: 'Melkveehouder moet stapeling beloningen bekijken'

De inkomsten voor melkveehouders zullen op termijn niet alleen maar uit de zuivelmarkt komen. 'Melkveehouders moeten ook kijken naar een stapeling van beloningen', zegt sectorspecialist melkveehouderij Marijn Dekkers van Rabobank Nederland.

Rabobank%3A+%27Melkveehouder+moet+stapeling+beloningen+bekijken%27
© Dirk Hol

Dekkers, een van de sprekers op een webinar van de Rabobank voor melkveehouders, doelt daarbij onder andere op beloningen uit groene en blauwe diensten. Maar ook op bijdragen vanuit andere instellingen en organisaties. De Rabobank zelf wil een bijdrage leveren aan het stapelen van beloningen.

In Drenthe gebeurt dat al via het project 'Duurzame Melkveehouderij Drenthe', waarin de Rabobank samenwerkt met LTO Noord, Drents Agrarisch Jongeren Kontakt (DAJK), Het Drentse Landschap, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en provincie Drenthe.


Melkveehouders die na het opstellen van een bedrijfsplan verbeteringen realiseren op het gebied van onder meer weidegang, klimaat en ammoniakemissie, wordt een financiële beloning in het vooruitzicht gesteld.


Extra investeringen

Volgens Dekkers staan de toekomstige inkomsten van de Nederlandse melkveehouders onder druk door extra investeringen vanwege fosfaat-, stikstof- en klimaatmaatregelen.

De afgelopen maanden kreeg de bank meer dan anders te maken met aanvragen tot uitstel van aflossingen. Dat is mede het gevolg van de melkprijs, die vanwege de coronapandemie een stuk lager ligt dan in het begin van het jaar.

Volgens de sectorspecialist melkveehouderij kan ook het meedoen aan bepaalde zuivelconcepten voor een plus op de melkprijs zorgen, maar bij de financiering van bedrijven houdt de bank daar geen rekening mee. 'Je kunt ook zomaar uit zo'n concept worden geknikkerd', aldus Dekkers.


Bijzondere melkstromen

Ook de Nederlandse supermarkten lijken maar beperkt bereid te zijn om melkveehouders extra te betalen voor bijzondere melkstromen. 'De consument is het allerbelangrijkste voor ons', zei unitmanager Sepha Smit van Plus Retail tijdens het webinar. 'Daarnaast hebben we als supermarkt te maken met internationale en nationale marktwerking. De concurrentie is groot.'

Volgens Smit komt er meer vraag naar naturelle en pure zuivel, liefst verpakt op de boerderij, bijvoorbeeld zuivel van één specifieke koe. Ook producten als kefir, skyr, proteïnerijke zuivel en plantaardige 'zuivel' zitten in de lift. Maar nog meer dan deze vraag naar specifieke en luxeproducten bestaat de grootste groep klanten van Plus-supermarkten uit prijsbewuste consumenten. 'En vooral deze groep groeit', aldus Smit.


Lagere maar stabiele melkprijs

Melkveehouders moeten het voorlopig doen met met een lagere, maar stabiele melkprijs. Zuivelanalist Richard Scheper van de Rabobank stelt vast dat de mondiale melkproductie een paar procent stijgt, maar dat de vraag naar zuivel momenteel gepaard gaat met nogal wat uitdagingen en beperkingen.

Volgens Scheper hangt veel af van hoe de coronapandemie zich verder zal ontwikkelen en wat het het effect daarvan zal zijn op de economie. Ook de olieprijzen, de dollarkoers, de uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen, de brexit en de spanningen tussen de VS en China zijn van invloed op de zuivelmarkt.


'Vooralsnog gaan we uit van een stabiele melkprijs, zij het op een lager niveau dan voor de coronacrisis', aldus Scheper die uitgaat van melkprijzen van krap boven de 30 cent per liter.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer