LNV legt onderbouwing stikstofmaatregel niet vast

De berekening van de stikstofmaatregel is grotendeels door een enkele ambtenaar gedaan, waarbij geen logboek is bijgehouden. Hierdoor is de maatregel niet meer controleerbaar, aangezien de onderbouwing ontbreekt.

LNV+legt+onderbouwing+stikstofmaatregel+niet+vast
© niels de vries

Stichting Agrifacts en stichting Stikstofclaim praten binnenkort met een specialist van het ministerie van LNV om te kijken of ze tot dezelfde getallen kunnen komen. Dat kwam donderdagochtend naar voren bij het kort geding dat beide stichtingen hadden aangespannen tegen het departement. De stichtingen vroegen daarbij om de Bedrijven Informatie Netwerk (BIN) cijfers die gebruikt zouden zijn voor de berekening van de stikstofmaatregel.

De advocaat van het ministerie kon weerleggen dat deze cijfers in het bezit zijn van dit ministerie. 'Deze cijfers worden door Wageningen Economic Research verzameld voor wetenschappelijke doeleinden. Het zou raar zijn wanneer deze ook naar LNV worden gestuurd', stelt een LNV-deskundige in de rechtbank.


Kaderen melkproductie

Bovendien zouden de BIN-cijfers enkel door Wageningen Economic Research worden gebruikt om de indeling te kaderen voor melkproductie per hectare en grondsoort. De cijfers in de tabel met maximum-cijfers aan grammen ruw eiwit in het krachtvoer zijn volgens de LNV-deskundige berekend aan de hand van CBS-cijfers.
\


De berekening van die cijfers zouden door een deskundig medewerker zijn gedaan. Het landbouwministerie erkent dat dit niet allemaal is vastgelegd. De rechter opperde daarop dat het goed zou zijn dat deze berekening nogmaals wordt gemaakt, samen met deskundigen van Agrifacts en Stikstofclaim. Die berekening wordt ook vastgelegd. Dat overleg vindt binnenkort plaats. Momenteel is de deskundige in kwestie op vakantie.

Een woordvoerder van het ministerie van LNV geeft desgevraagd aan dat één persoon weliswaar de eindpen vast heeft, maar dat een team van deskundigen heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van deze maatregel. Daarvoor zijn ook deskundigen geraadpleegd.


Vordering ingetrokken

Omdat de rechter van mening is dat het ministerie van LNV daadwerkelijk geen BIN-cijfers in handen heeft, vroeg hij zich af of de vordering wel doorgang moest vinden. Daarop hebben Agrifacts en Stikstofclaim de vordering in dit kort geding ingetrokken. Daarmee is het kort geding van de baan en is er geen uitspraak.


Met deze veevoermaatregelen wil het landbouwministerie de stikstofuitstoot terugdringen. De twee stichtingen eisen dat het departement volledige openheid geeft over de onderbouwing van het stikstofbeleid door tekst en uitleg te geven over de berekeningen achter de voermaatregel. LNV liet een ultimatum verstrijken, waarna de organisaties het kort geding aanspanden.


Terugdringing stikstofuitstoot

De nieuwe regels schrijven boeren voor hoe hoog per 1 september het eiwitgehalte van krachtvoer voor koeien mag zijn. Doel van de maatregel is het terugdringen van de stikstofuitstoot om daarmee ruimte te scheppen voor woningbouw en infrastructurele projecten. Het ministerie heeft deze limieten vastgesteld op basis van steekproeven van melkveebedrijven.

Agrifacts en Stikstofclaim willen deze berekeningen kunnen controleren. Ook willen ze weten of het ministerie wel rekening heeft gehouden met de gezondheidsrisico's van de koeien als zij minder eiwit krijgen toegediend. Volgens de volgens de boeren is dit slecht voor hun dieren. Ze hebben de afgelopen periode daarom diverse acties gevoerd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer