JCB bouwt eerste graafmachine op waterstof

JCB heeft de allereerste op waterstof aangedreven graafmachine in de bouw ontwikkeld. De enige uitstoot is water.

JCB+bouwt+eerste+graafmachine+op+waterstof
© JCB

De 20-tons 220X-graafmachine, aangedreven door een waterstofbrandstofcel, werd meer dan twaalf maanden grondig getest in de groeve van JCB. Het bouwmaterieelbedrijf heeft daarmee het eerste werkend prototype van een door waterstof aangedreven graafmachine onthult. De komend maanden zal JCB de technologie blijven ontwikkelen en verfijnen.

Stroom voor de prototype-graafmachine van JCB wordt opgewekt door waterstof te laten reageren met zuurstof in een brandstofcel om zo de nodige energie te creëren om de elektromotoren te laten draaien. Al eerder kwam JCB met een volledig elektrische minigraafmachine en een elektrisch model van een verreiker.


Dieseltechnologie

Door innovatie en ontwerpverbeteringen loopt JCB eveneens voorop op het gebied van schone dieseltechnologie om te voldoen aan de EU-emissievoorschriften van Stage V en heeft het de meest schadelijke emissies van zijn nieuwste reeks dieselmotoren zo goed als uitgeroeid. Stikstofoxide (NOx) daalt met 97 procent, roetdeeltjes dalen met 98 procent en de uitstoot van kooldioxide (CO2) met bijna de helft.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer