Kabinet+wil+meer+veehouderijen+uitkopen
Nieuws
© Dirk Hol

Kabinet wil meer veehouderijen uitkopen

Om een einde te maken aan de stikstofcrisis wil het kabinet meer veehouderijen uitkopen. Daarnaast wordt er geïnvesteerd in duurzame stallen en de omschakeling naar kringlooplandbouw.

Dat meldt RTL Nieuws op basis van Haagse bronnen. De plannen voor de landbouw kosten 200 miljoen euro per jaar. Daarbovenop komt 300 miljoen voor natuurherstel. In totaal wil het kabinet in de komende tien jaar 5 miljard euro uitrekken voor het stikstofprobleem.

Een deel van het budget gaat naar schonere bouwtechnieken. Ook wil het kabinet het elektrisch taxiën van vliegtuigen stimuleren.


Met het opkopen van veehouderijen en het natuurherstel wil het kabinet dat in 2030 in de helft van de stikstofgevoelige natuur de stikstofdepositie weer onder de kritische grens komt. Deze ambitie wordt volgens ingewijden wettelijk vastgelegd.

Deze week overlegt het kabinet nog over de laatste details van de stikstofplannen. Naar verluidt worden ze vrijdag gepresenteerd. Het kabinet kwam eind vorig jaar met een spoedwet om de woningbouw weer op gang te krijgen. Daarbij werd al ruim 700 miljoen euro uitgetrokken voor stikstofvermindering en natuurherstel. Volgens RTL komt de 5 miljard euro daarbovenop.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  20 %
Meer weer