Voorlopig geen test met kopverdover vleeskuikens

Landbouwminister Carola Schouten heeft de Tweede Kamer laten weten dat de nieuwe testfase om te werken met een kopverdover voor vleeskuikens in een slachthuis niet doorgaat.

Voorlopig+geen+test+met+kopverdover+vleeskuikens
© Twan Wiermans

Volgens de ontwikkelaar van de kopverdover, Wageningen UR, kan het dierenwelzijn tijdens uitvoering van de pilot nog niet goed worden geborgd. De kopverdover is een innovatieve bedwelmingsmethode bij vleeskuikens als alternatief voor waterbadbedwelming.

Deze methode mag volgens de EU-wetgeving ingezet worden als bedwelmingsmethode en is op kleine schaal al gangbaar, maar nog niet op grote schaal in slachthuizen met hoge bandsnelheden en grote aantallen dieren per dag. Er zouden voor de zomer gesprekken gevoerd worden met de betrokken partijen over een nieuwe pilot om te kijken of deze techniek in een Nederlands slachthuis toegepast zou kunnen worden.

Voorwaarden

De projectleider van Wageningen UR heeft echter moeten concluderen dat er, ondanks intensieve inzet van alle betrokkenen, geen overeenstemming kan worden bereikt over de voorwaarden voor de uitvoering van de performance test. Hierdoor kan het dierenwelzijn tijdens uitvoering van de pilot dus niet goed worden geborgd en dus heeft de minister besloten de test niet door te laten gaan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 4°
    30 %
Meer weer