Buitenlandse interesse voor onze dierenartsen

De buitenlandse ketens Anicura, Evidensia en CVS kochten de afgelopen jaren tal van dierenartsklinieken op in Nederland. Het ging met name om klinieken voor gezelschapsdieren, maar ook de gemengde praktijken zijn in trek. Wat heeft dit voor gevolgen voor de veehouders? Wordt de dierenarts straks duurder?

Buitenlandse+interesse+voor+onze+dierenartsen
© Ruud Ploeg

Het landschap van dierenartsenland verandert. Naast de tendens van schaalvergroting is er ook iets anders aan de hand. Een aantal buitenlandse partijen neemt Nederlandse dierenartspraktijken over. Er worden ketens gevormd die bijvoorbeeld gezamenlijk medicijnen inkopen, samen personeelszaken regelen en gezamenlijk investeren in ICT.

'Op dit moment is 20 tot 25 procent van alle dierenartspraktijken aangesloten bij een keten', vertelt Michael Eveleens. Hij is healthcare banker bij Van Lanschot en kenner van de markt. 'Qua omzet hebben we het dan over 35 tot 40 procent van de markt. De ketens zijn vooral geïnteresseerd in gezonde dierenklinieken met veel groeipotentie of klinieken die voor de keten een strategische ligging hebben.'

Gezelschapsdieren

Het overgrote deel van de dierenartspraktijken dat zich aansluit bij een van de nieuwe ketens, is gericht op gezelschapsdieren. Het aantal gemengde praktijken of praktijken dat zich puur richt op landbouwhuisdieren is in de minderheid. 'In de gezelschapsdieren is toch meer groei te verwachten, wat het interessant maakt voor deze partijen. Die groei heeft te maken met het welvaartsniveau en de groeiende uitgave van consumenten voor diergezondheid', stelt Eveleens.

Zo'n investeringsgroep kan er veel meer voor betalen

Michael Eveleens, healthcare banker bij Van Lanschot

Vaak zijn het dierenartsen die aan het einde van hun loopbaan zijn die hun praktijk verkopen, zo bleek de afgelopen jaren. 'Zo'n investeringsgroep kan er veel meer voor betalen dan een collega-dierenarts. Daar moet je behoorlijk wat eigen vermogen voor hebben', zegt Eveleens.

Een andere reden voor de overnames is het feit dat steeds meer dierenartsen parttime werken. 'Dat komt mogelijk doordat er steeds meer vrouwelijke dierenartsen zijn. Maar het kan ook te maken hebben met de nieuwe generatie die naar meer balans zoekt tussen privé en werk.'

Grote spelers

Maar wie zijn die grote spelers eigenlijk? De dierenartsengroep met de meeste aangesloten praktijken voor landbouwhuisdieren is Evidensia. Evidensia is een van oorsprong Zweeds bedrijf dat begin 2017 fuseerde met het Engelse IVC. De groepsnaam is dan ook IVC Evidensia, deels in handen van investeerder EQT. Ongeveer 20 procent van de aandelen is in handen van Nestlé Purina Petcare, een dochteronderneming van Nestlé.

Bij Evidensia Nederland zijn 218 dierenklinieken en -ziekenhuizen aangesloten. Evidensia telt nu achttien praktijken die zich deels of volledig richten op landbouwhuisdieren.

De tweede speler is AniCura. Ook dit bedrijf is van oorsprong Zweeds, maar werd vorig jaar overgenomen door de Amerikaanse Mars Group. Anicura is in zeven Europese landen actief en heeft meer dan tweehonderd klinieken. In Nederland behoren twee gemengde praktijken tot de groep. Het gaat om de Dierenkliniek Deventer en 't Leidse land in de omgeving van Leiden.

Beursgenoteerd bedrijf

De derde groep is het Britse CVS. Het is een beursgenoteerd bedrijf en bezit 16 dierenartsenpraktijken op 23 locaties in Nederland voor zowel gezelschapsdieren, paarden en landbouwhuisdieren. Voor de landbouwhuisdieren gaat het om twee gemengde klinieken die onlangs zijn samengegaan tot Dierenartsenpraktijk Noordoostpolder/Land van Vollenhove. Daarnaast zijn er drie klinieken die zich ook bezighouden met schapen.

Alle drie de groepen benadrukken dat de praktijken hun zelfstandigheid behouden. Ze richten zich vooral op rundvee. Volgens Jan Lievaart, operationeel directeur Landbouwhuisdieren, is Evidensia nadrukkelijk geen keten, maar een groep die de samenwerkt.

'Bij een keten hebben alle vestigingen hetzelfde logo, is de inrichting hetzelfde en is ook de prijs hetzelfde. Onze rol is vooral een ondersteunende. Wij ondersteunen de klinieken bijvoorbeeld bij personeelszaken en marketing. Ook hebben we een app ontwikkeld waarin onder meer afspraken gemaakt kunnen worden. Daarnaast ondersteunen we in opleidingen.'

Diergezondheid

Erwin Hoogland, business leader Livestock bij Anicura, ziet dezelfde voordelen. Dierenartsen kunnen zich zo volledig richten op diergezondheid. 'Ik liep pas een dag mee met een van de dierenartsen. 'Zie je mijn schouders?', zei hij. 'Daar zit geen last meer op.' Dat is precies wat wij doen', vertelt hij.

'Wij ontzorgen de dierenartsen. Ze hebben minder administratieve lasten. Wij bieden ook tal van mogelijkheden om te innoveren, bijvoorbeeld op het gebied van ICT.'

Bas Engel, acquisitions director bij CVS, weet dat veel veehouders een vertrouwensband hebben met hun dierenarts. 'Het is ons veel waard om dat te behouden. We hebben er namelijk niets aan als klanten weglopen. Uiteraard zijn er ook wel dingen die veranderen. Bijvoorbeeld na hoeveel dagen de factuur binnenkomt, of het rekeningnummer. Maar kwaliteit staat voorop.'

Gevolgen voor veehouders

Sectorspecialist Jeroen van den Hurk van de Rabobank weet niet of de overnames direct gevolgen zullen hebben voor de veehouders. 'De prijs die een veehouder betaalt voor een dierenarts wordt ook beïnvloed door andere factoren', stelt hij.

'In de veehouderij wordt de laatste jaren veel beter gekeken naar preventie dan in het verleden. Waar in het verleden de dierenarts vooral kwam als er wat aan de hand was, worden er op het boerenerf met de dierenarts steeds vaker doelafspraken gemaakt. Preventief beleid staat centraal. Dat stelt veehouders in staat om op andere manieren prijsafspraken te maken voor de totale dienstverlening, om die doelen te bereiken.'

Hogere prijzen

René van den Bos van digiRedo uit Soest verwacht wel hogere prijzen. Met zijn bedrijf adviseert hij dierenartsenpraktijken die zich willen professionaliseren.

'Het wordt zeker niet goedkoper. Veel praktijken voeren geen goed doordacht prijsbeleid', zegt Van den Bos. 'Daarnaast is men snel geneigd niet alles door te berekenen naar de klant. Er worden snel kortingen gegeven. Dit zal veranderen onder invloed van de huidige professionalisering. Daar kunnen zelfstandige praktijken ook van profiteren.'

• Lees ook een interview met twee dierenartsen in de Nieuwe Oogst van zaterdag 14 september. Waarom is de een wel voor overname gegaan en de ander niet?

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer