Rendement melkvee in mineur

Het rendement van de melkveebedrijven in Nederland ligt het hele jaar al onder het tienjarig gemiddelde. Dat blijkt uit de Melkveeindex van accountantsbureau Countus.

Rendement+melkvee+in+mineur
© Twan Wiermans

Countus verwacht niet dat er snel verbetering optreedt voor melkveehouders. Verschillende zuivelbedrijven hebben de melkprijzen vanaf het tweede kwartaal naar beneden bijgesteld. De gemiddelde melkprijs is daardoor sinds maart met ongeveer 0,25 euro gedaald tot 34,02 euro per 100 kilo (bij 4,41 procent vet, 3,47 procent eiwit en een jaarleverantie van 800.000 kilo).

De melkveenoteringen, zowel van boter als room, en de kaasprijzen staan sinds juni onder druk. De verwaarding van het eiwit zat de afgelopen weken in de lift, maar het plafond lijkt volgens Countus alweer bereikt.


De melkveeindex van Countus laat zien dat het rendement in de melkveehouderij zich al maanden onder het tienjarig gemiddelde bevindt. De afgelopen weken schommelde de index tussen de 90 en 95 punten, waarij 100 punten het tienjarig gemiddelde aangeeft. De prognose van Countus is dat dit zeker tot week 50 zo blijft. 'De prijzen van de zuivelfabricaten kunnen dusdanig aantrekken, dat hogere melkprijzen alsnog binnen handbereik komen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer