Leges+archeologie+Zuid%2DHolland+fors+lager
Nieuws
© Koen van Wijk

Leges archeologie Zuid-Holland fors lager

De kosten voor archeologisch onderzoek bij voorgenomen bodemingrepen die Zuid-Hollandse gemeenten berekenen aan agrariërs zijn in 2016 11 procent lager dan in 2015. Vorig jaar nog stegen deze leges gemiddeld met 3,6 procent.

Dat blijkt uit eigen onderzoek van LTO Noord west naar de leges van zestig gemeenten in Zuid-Holland. Jaarlijks maakt LTO Noord west een vergelijking van de diverse leges die gemeenten rekenen bij vergunningaanvragen.

Op de jaarlijkse leges-tarieven van Zuid-Hollandse gemeenten valt geen peil te trekken, concludeert LTO Noord uit haar eigen onderzoek. Gemiddeld daalden de tarieven voor 2016 met een half procent.

Verschillen

‘De cijfers verschillen per gemeente en per jaar enorm veel. We hopen dat door dit onderzoek de gemeenten weten dat ze niet ongelimiteerd de tarieven kunnen blijven verhogen’, licht Sharona de Klerk van LTO Noord west toe. De tarieven van behandelde aanvragen blijken moeilijk met elkaar te vergelijken. Vaak komt het voor dat bij de ene aanvraag een gemeente relatief duur is, terwijl de kosten voor een andere vergunning hier juist goedkoop zijn.

Postzegelplannen

Het onderzoek betreft de kosten voor vergunningaanvragen voor ‘postzegelplannen’, binnen- en buitenplanse afwijkingen bij bouwvergunningen en kosten van vooroverleg, agrarische beoordelingscommissies en archeologisch bureauonderzoek.

Weer

 • Donderdag
  20° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 9°
  10 %
Meer weer