LTO en KAVB willen spoedoverleg met Adema over gewasbescherming

LTO Nederland en de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) dringen aan op spoedig overleg met demissionair minister Piet Adema van LNV. Dinsdagavond kondigde hij in een debat drie onderzoeken naar gewasbescherming aan.

LTO+en+KAVB+willen+spoedoverleg+met+Adema+over+gewasbescherming
© Dirk Hol

Namens de sector waren LTO, KAVB, Glastuinbouw Nederland en de Nederlandse Fruittelers Organisatie aanwezig bij de commissievergadering gewasbeschermingsmiddelen van de Tweede Kamer. Daar werd ook de rechtszaak van de lelieteler in Sevenum aangehaald.

De Limburgse lelieteler heeft inmiddels besloten niet in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechtbank Roermond. Volgens LTO en KAVB is het inmiddels een sectoraangelegenheid en daarom beraden de organisaties zich samen op juridische stappen.


Drie onderzoeken

Tijdens het debat kondigde Adema drie onderzoeken aan:
• Naar de lelieteelt en het areaal;
• Omtrent de uitspraak tegen lelietelers in Limburg en Drenthe in combinatie met de uitspraak van het Europees Hof over de toelatingsprocedure;
• Naar een generiek verbod op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in grondwaterbeschermingsgebieden.

LTO en KAVB hebben het ministerie van LNV laten weten dat het niet aan de orde kan zijn dat er een onderzoek over de sector plaatsvindt, zonder overleg met de sector. Ze dringen daarom aan op een spoedig overleg met Adema.


Volgens de vakorganisaties is dit afgestemd met enkele Tweede Kamerleden die daarop zullen toezien. LTO en KAVB vinden dat de sector nog meer de regie moet nemen, samen met andere partijen in de keten.


In gesprek met sector

Adema heeft dinsdag in het debat aangegeven in gesprek te willen met de sector. Daarnaast heeft de Tweede Kamer de demissionair LNV-minister opgeroepen gewasbeschermingsmiddelen in grondwaterbeschermingsgebieden te verbieden. Het ministerie onderzoekt momenteel of dat mogelijk is. Een nieuw kabinet zal daar een besluit over moeten nemen.

Zo'n gebruiksverbod op gewasbeschermingsmiddelen geldt al wel in de directe omgeving waar grondwater wordt gewonnen. Deze locaties liggen binnen de grotere grondwaterbeschermingsgebieden en zijn extra kwetsbaar. De provincies zijn verantwoordelijk, maar er zijn signalen dat dit verbod nog niet overal is ingevoerd, meldt LNV.

Het ministerie gaat op dit moment na of dat klopt en spoort de provincies zo nodig aan om dit verbod in de winlocaties van grondwater alsnog in te stellen en te handhaven. Daarbij is het ook van belang dat boeren goed worden voorgelicht over de regelgeving, want mogelijk zijn zij hiervan niet op de hoogte, aldus een LNV-woordvoerder.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    18° / 12°
    10 %
  • Maandag
    18° / 10°
    30 %
  • Dinsdag
    19° / 12°
    70 %
Meer weer