Dierenwelzijn opgenomen in grondwet in België

De Belgische Kamer van volksvertegenwoordigers heeft donderdagnacht een wet aangenomen om het welzijn van dieren op te nemen in de grondwet. De Senaat had eerder al voor de grondwetswijziging gestemd.

Dierenwelzijn+opgenomen+in+grondwet+in+Belgi%C3%AB
© Twan Wiermans

Letterlijk luidt de wetstekst: 'Bij de uitoefening van hun respectieve bevoegdheden streven de federale staat, de gemeenschappen en de gewesten naar bescherming van en zorg voor dieren als wezens met gevoel.'

Een tweederdemeerderheid stemde voor de grondwetswijziging. Tegenstemmers, zoals met name de liberale Open VLD en de christen-democratische CD&V, zijn bang dat vergunningen voor landbouwbedrijven in gevaar komen en dat er juridische gevolgen zullen zijn voor jagers, vissers of veemarkten.


De dierenbeschermingsorganisatie Gaia is blij met de grondwetswijziging en spreekt van een 'historische doorbraak'. Boerenorganisaties in België zijn kritisch. Zij vinden onduidelijk wat de juridische consequenties zijn van het opnemen van het artikel in de grondwet. In Nederland is in maart de Wet dieren gewijzigd om het dierenwelzijn te verbeteren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Weer

Meer weer