Areaal agrarisch gebied daalt licht

De hoeveelheid agrarisch gebied in Nederland is in de periode 2013-2022 afgenomen met 17.800 hectare, een daling van 0,9 procent. Het areaal natuur nam ook af, terwijl er meer grond werd bebouwd. Ook is meer grond bestemd voor water. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Areaal+agrarisch+gebied+daalt+licht
© Twan Wiermans

De oppervlakte natuur- en bosgebieden is tussen 2013 en 2022 met 15.800 hectare afgenomen (bijna 2,5 procent). Dat is vergelijkbaar met anderhalf keer de oppervlakte van Den Haag. Natuur- en bosgebieden veranderden vooral in bebouwd en agrarisch gebied. Maar er ontstond ook nieuw natuur- en bosgebied vanuit voornamelijk agrarisch gebied. Per saldo is meer natuur- en bosgebied veranderd in bebouwd en agrarisch gebied dan andersom.

De hoeveelheid bebouwd gebied – grond voor wonen, industrie en infrastructuur – is met 27.700 hectare toegenomen (3,4 procent). Deze toename is ten koste gegaan van de oppervlakte van natuurlijke en agrarische ecosystemen. De afname van agrarisch gebied was in vierkante kilometers groter dan de afname van de natuur- en bosgebieden, maar relatief gezien kleiner (0,9 procent vergeleken met 2,5 procent).

In 2022 was ruim 45 procent van de oppervlakte van Nederland agrarisch gebied. Nederland bestaat voor ruim een kwart (bijna 1,1 miljoen hectare) uit akker- en tuinbouwgebied. Het areaal agrarisch grasland bedraagt 0,8 miljoen hectare. Natuur- en bosgebied is de kleinste hoofdgroep met bijna 16 procent van de landoppervlakte. Hierbinnen zijn bosgebieden de meest voorkomende natuurgebieden. Bebouwde gebieden besloegen in 2022 meer dan 20 procent van de totale oppervlakte van Nederland.


Verschillen tussen provincies

Gelderland had in 2022 de grootste oppervlakte natuur- en bosgebied. Relatief gezien beschikte Overijssel over het grootste agrarische gebied en Zuid-Holland over het grootste bebouwde gebied. Het agrarisch gebied nam het meest af in Noord-Brabant (6.400 hectare), gevolgd door Overijssel (4.000 hectare), Gelderland (3.600 hectare) en Limburg (3.400 hectare). In Zuid-Holland, Zeeland, Utrecht, Friesland en Groningen nam het areaal landbouwgrond iets toe.

Binnen de natuur- en bosgebieden is de oppervlakte van natuurlijk grasland het meest afgenomen, gevolgd door bosgebieden en duin- en kustgebieden. Zowel heide- en stuifzandgebieden als moeras- en veengebieden namen daarentegen toe. De oppervlakte natuur- en bosgebied is het meest afgenomen in de provincies Zuid-Holland en Friesland. In Drenthe, Overijssel, Noord-Brabant en Limburg nam de oppervlakte natuur- en bosgebied toe tussen 2013 en 2022.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Weer

Meer weer