Nog even een rondje tulpen selecteren voordat de bloemen eraf gaan

Teler Rik Pennings is bezig met het laatste rondje tulpen selecteren op een perceel vlak bij de duinen in het Zuid-Hollandse Noordwijkerhout. Deze week is het bedrijf gestart met het koppen van de bloemen, waarna de energie van de plant vol naar de bol toe kan.

Nog+even+een+rondje+tulpen+selecteren+voordat+de+bloemen+eraf+gaan
© René Faas

Vanwege het relatief kleine areaal van 3,5 hectare tulpen loopt Pennings zelf door het perceel om te selecteren. Een selectiekar hoeft er dus niet aan te pas te komen. 'Ik kijk nu vooral naar symptomen van virus op de bloem. Als de bloemen straks gekopt zijn, kan ik het blad weer beter zien en zal ik daar weer op selecteren.'

Volgens de bollenteler toont ieder virus zich anders, maar kijkt hij bij de selectie op bloemen vooral naar misvormingen en strepen in de bloem. In eerdere rondes selecteerde hij op het blad en dan kijkt hij met name naar kleurverschil in het blad en de bladrand.


Minder wortelvorming

De gevolgen van de nattigheid zijn volgens Pennings goed te zien op het land. 'De wortelvorming is minder omdat er telkens voldoende vocht voorhanden is geweest. Gelukkig hebben we nergens verzopen plekken of plantwegval, ook niet in de narcissen', zegt hij. Wel ziet hij door het natte voorjaar een hogere druk van botrytis en andere schimmelinfecties in zijn bollen. 'Dat heeft dit jaar extra zorg nodig.'


De bollenteler hoopt dat de temperatuur tot aan het rooien half juni gematigd blijft. 'Als het te warm of te droog wordt, kan het spannend worden door de matige wortelvorming. De tulpen zijn dan minder in staat om water en voeding goed op te nemen', legt hij uit.


Weersextremen

Pennings is ervan overtuigd dat telers zich steeds beter moeten voorbereiden op weersextremen. 'De vele regen van het afgelopen halfjaar is geen incident meer. Een goede waterhuishouding is cruciaal. We zorgen dat hier de drainage goed schoon blijft en waar nodig vernieuwen we ze', zegt hij.


'Daarnaast bespreek ik regelmatig met collega-telers en het hoogheemraadschap of het watersysteem voldoende toereikend is om op termijn voldoende water bij nattigheid af te kunnen voeren en water vast te houden in droge tijden. We moeten zuinig zijn op het goede water', vindt de bollenteler.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    16° / 9°
    20 %
  • Maandag
    18° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    17° / 9°
    30 %
Meer weer