CO2 maakt gewassen minder voedzaam
Gewassen als rijst, tarwe, maïs en sojabonen worden minder voedzaam door een hogere CO2-uitstoot. Dat schrijven wetenschappers in tijdschrift Nature.
De onderzoekers verbouwden 41 soorten gewassen op een open veld, meldt de NOS. Als die aan meer CO2 worden blootgesteld, bevatten ze rond 2050 10 procent minder ijzer, zink en proteïnen.
Tekorten aan zink en ijzer kunnen gevolgen hebben voor de gezondheid. Zo leidt de inname van minder zink mogelijk tot een slechter immuunsysteem en een tekort aan ijzer tot bloedarmoede.
Zetmeel
'Bij een hoger CO2-gehalte groeien planten sneller, maar dat gebeurt vooral in de vorm van toegenomen zetmeel en suikers', zegt David Wolfe, hoogleraar bodemecologie aan de Cornell University in de staat New York.
'Er zitten meer koolhydraten in en minder proteïnen en voedingsstoffen', weet Wolfe. Daardoor gaan mensen wellicht meer eten, wat kan leiden tot overgewicht.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Lely Splendimo 320MC
Gebruikt, P.O.A.
-
Lemken Ploeg JUWEL 8 MV 4+1N ON/OF (MD) #30021
Gebruikt, P.O.A.
-
Fendt Farmer 305LS
Gebruikt, P.O.A.
-
T7.315 Heavy Duty New Generation PLM12
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Activator Agro
Building Balance - Doetinchem, Nederland
Administratief medewerker akker-, land-, tuinbouw of visserij
Wageningen University & Research - Wageningen
Leidinggevende Agroteam
Royal HZPC Group B.V. - Mitselwier
Specialist gewasverzorging
Syngenta Seeds - Zeewolde
Medewerker Mechanisatie
Syngenta Seeds - Zeewolde
Weer
-
Maandag18° / 10°30 %
-
Dinsdag19° / 11°70 %
-
Woensdag17° / 12°55 %