Omgevingsfactoren medebepalend bij faunaschade

Bij het bepalen van faunaschade wordt straks rekening gehouden met omgevingsfactoren. Het besluit van de provincies, verenigd in BIJ12, volgt na een verkenning door CLM Onderzoek en Advies.

Omgevingsfactoren+medebepalend+bij+faunaschade
© Burt Sytsma

CLM adviseert drie omgevingsfactoren mee te wegen bij tegemoetkomingen in faunaschade. Het gaat onder meer om het omvormen van de huidige categorisering van kapitaalintensieve, kwetsbare en overige gewassen naar een categorisering op basis van het saldo van het gewas. Kern van deze omgevingsfactor is dat gewassen met een hoger saldo meer kostbare preventieve maatregelen rechtvaardigen.

Een tweede wijziging houdt rekening met de invloed van bijvoorbeeld Natura 2000-gebieden en ganzenfoerageergebieden. Grondgebruikers daar dichtbij hebben soms maar beperkte mogelijkheden om schade te voorkomen. De grondgebruikers in deze gebieden kunnen een lager eigen risico krijgen.


Grote populaties

Een derde omgevingsfactor geldt bij schade die veroorzaakt is door diersoorten met populaties die (ver) boven een streefstand liggen. Er zijn dan zoveel dieren van deze soort dat schade nauwelijks is te voorkomen.

Het doel van de aanpassingen is een eerlijkere systematiek met minder administratieve lasten en het stimuleren van het voorkomen van schade. De toepassing van de omgevingsfactoren is getoetst door advocatenbureau Pels Rijcken en zijn als juridisch houdbaar bevonden.

Hoe de herziening in de praktijk gaat uitpakken, is nog niet bekend. BIJ12 werkt aan een plan van aanpak voor de invoering. De drie omgevingsfactoren worden gefaseerd ingevoerd. Er wordt gestart met de eerste omgevingsfactor, het saldo van het gewas.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 10°
    30 %
  • Dinsdag
    19° / 11°
    70 %
  • Woensdag
    17° / 12°
    55 %
Meer weer