DNA-onderzoek toont 310 wolvenaanvallen aan

Van de 359 meldingen van aanvallen op landbouwdieren in de periode van 21 oktober 2023 tot en met 15 februari 2024 is in 310 gevallen op basis van DNA aangetoond dat het om wolven ging. Dat blijkt uit een nieuwe rapportage van BIJ12.

DNA%2Donderzoek+toont+310+wolvenaanvallen+aan
© VidiPhoto

Naar de 359 meldingen is nader onderzoek gedaan, staat in de rapportage van BIJ12. Bij vier van de 359 meldingen bleek tijdens de eerste beoordeling van foto’s en een omschrijving van de situatie al duidelijk dat het niet om wolvenschade ging.

Bij 348 meldingen was DNA-afname tijdens het veldbezoek mogelijk. In 310 van de 348 gevallen bleek uit de analyse dat het om wolvenschade ging. Eén keer bleek een goudjakhals de aanvaller.

Achttien keer werd het DNA van een hond aangetoond. In negentien gevallen gaf de analyse geen resultaat. Die meldingen zijn of worden nader beoordeeld op basis van een veldbezoek, de locatie en een schadebeeld. In zeven gevallen was DNA-afname niet mogelijk. Die meldingen zijn of worden ook nader beoordeeld.


Oorzaak onbekend

Negentien meldingen waarbij de DNA-analyse geen resultaat gaf of waarbij DNA-afname niet mogelijk was, zijn inmiddels beoordeeld. In twaalf gevallen is de schade vermoedelijk veroorzaakt door wolf. Bij zes meldingen blijft de oorzaak onbekend en één keer is de diersoort onbekend.


De recente rapportage van BIJ12 toont aan dat er tussen eind oktober 2023 en half februari 2024 in Nederland 51 verschillende wolven leefden. Daarvan zijn 26 wolven voor het eerst in Nederland aangetroffen; de meeste daarvan zijn nakomelingen van bekende roedels die geïdentificeerd zijn. De overige wolven zijn al eerder in Nederland aangetoond met DNA. Dit zijn gevestigde wolven of zwervende wolven zonder vaste territoria.

In 2024 tot met 9 mei zijn al 372 meldingen geweest van aanvallen op vee. Het DNA-onderzoek bij een groot deel van deze meldingen loopt nog.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    21° / 11°
    10 %
  • Donderdag
    21° / 9°
    60 %
  • Vrijdag
    22° / 14°
    90 %
Meer weer