Onkruid verdelgen met robot, laser of heet water

Honderden bezoekers trokken onlangs naar Lelystad voor de jaarlijkse Biovelddag. Centraal stond dit keer onkruidbestrijding door middel van robottechniek, al dan niet in combinatie met lasertechniek. Een voorbeeld is de nieuwe veldrobot Trabotyx Tor.

Onkruid+verdelgen+met+robot%2C+laser+of+heet+water
© Frits Huiden

Voorheen zette Trabotyx in op mechanische onkruidbestrijding met een grijper, nu stapt het bedrijf over op diodelasertechniek. De lasers kunnen elk zo’n vijf onkruidplantjes per seconde raken en verschroeien. Daarmee volgt Trabotyx de techniek van de Escarda van Homburg en de Carbon LaserWeeder.

Om zich volledig te kunnen richten op lasertechniek, plantherkenning op basis van kunstmatige intelligentie (AI) en cameratechniek laat Trabotyx het autonoom rijdende onderstel bouwen door het Nederlandse Fieldworkers, dat zelf met de robot Har-e op de Biovelddag verscheen. De Har-e rijdt autonoom aangedreven op een groot zonnepaneel en verwisselbare accu’s met een wiedeg over de percelen.


Lichtstralen

Verrassing was de veldrobot die WN Kramer uit Burgerbrug importeert. Deze Earth Rover Claws-robot gebruikt geen lasers, maar lichtstralen die via een lens als soort vergrootglas een hoge lichtintensiteit krijgen. Opvallend is dat de robot niet constant doorrijdt, maar telkens 1,5 meter rijdt en vervolgens 5 seconden stopt om een foto van het gewas te maken.


Robots zijn ook steeds makkelijker te bedienen Bijna allemaal zijn ze geheel via een app aan te sturen en uit te lezen.
Robots zijn ook steeds makkelijker te bedienen Bijna allemaal zijn ze geheel via een app aan te sturen en uit te lezen. © Frits Huiden

Het 400 kilo wegende voertuig herkent het onkruid en ‘schiet’ dan met zestig pulsen per seconde op onkruid vanaf 1 millimeter grootte. Zo kan de robot acht uur lang werken op één set accu’s en een maximale capaciteit behalen van 4,5 hectare per etmaal.

Ook werd tijdens de Biovelddag duidelijk dat de bediening van robots steeds makkelijker wordt. Bijna allemaal zijn ze geheel via een app op de telefoon aan te sturen en uit te lezen.


Niet goedkoop

Goedkoop zijn de machines geen van allen. De Earth Rover kost inclusief trailer en zonnepanelen 200.000 euro, de elektrische schoffel van Andela gaat weg vanaf 95.000 euro en de Escarda-laserweeder kost minimaal 140.000 euro. Maar de 5,8 meter brede Carbon LaserWeeder spant de kroon, met 1,5 miljoen euro.

Een steevaste rechtvaardiging bij leveranciers is het argument dat inhuur van schoffelend personeel voor meer dan 30 euro per uur duurder is én bovendien amper te vinden op het juiste moment.


Heet water

Uniek is de spotsprayer op de Biovelddag die heet water van 95 graden Celsius gebruikt in plaats van chemie. De machine van Tief Grün kost 125.000 euro en heeft een watertank van 800 liter. Het water wordt verhit via een onboard dieselgenerator met heater en aftakas-aangedreven pompen. De generator heeft een dieseltank van 60 liter, genoeg voor een dag spuiten.


Uniek is de spotsprayer op de Biovelddag die heet water van 95 graden Celsius gebruikt in plaats van chemicaliën.
Uniek is de spotsprayer op de Biovelddag die heet water van 95 graden Celsius gebruikt in plaats van chemicaliën. © Frits Huiden

Aan elk van de vier elementen hangt een AI-camera die tussen wortelen het onkruid herkent en daar 3 tot 4 milliliter bijna kokend water op spuit. Tegelijkertijd wordt koud water op de wortelen gespoten ter bescherming. Het bestrijdt zo klein onkruid tot op 7 millimeter afstand van de plant.

Elk element heeft een werkbreedte van 25 centimeter en kan op diverse rijafstanden worden gemonteerd. De machine overbrugt afhankelijk van de onkruiddruk 2 kilometer per uur en haalt zo een capaciteit van bijna 5 hectare per dag.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    23° / 12°
    10 %
  • Vrijdag
    26° / 12°
    10 %
  • Zaterdag
    27° / 15°
    20 %
Meer weer