Uitbetaling ecoregeling loopt vertraging op

De uitbetaling van de basispremie en de ecoregeling in het kader van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) loopt achter. Het gaat om de betaling over 2023. Met name de uitbetaling van de ecoregeling heeft vertraging opgelopen. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. BoerBurgerBeweging (BBB) heeft Kamervragen gesteld.

Uitbetaling+ecoregeling+loopt+vertraging+op
© Marcel Berendsen

Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft tot 8 mei 49 procent van de agrarisch ondernemers een beslisbrief gekregen over de te ontvangen steun in het kader van de ecoregeling. In totaal hebben 44.065 ondernemers de basispremie aangevraagd. Daarvan hebben er 36.202 een betaling gekregen in december.

4.654 ondernemers hebben een beslisbrief gekregen in december 2023. Vanaf 2024 betaalt RVO de rest van de basispremie uit, net zoals de ecoregeling en de extra betaling jonge landbouwers. In week 19 van dit jaar hebben in totaal 21.679 relaties een beslisbrief ontvangen.

Bij de voorlopige betaling in december heeft ruim 92 procent van de aanvragers van de basispremie een betaling of beslisbrief ontvangen in december. Dat is minder dan de doelstelling van 95 procent, erkent RVO. 'Dat komt omdat wij in 2023 niet alle controles hebben kunnen afronden. Bijvoorbeeld de controles van grondgebruik. Ook kreeg een deel van de relaties nog niet uitbetaald, omdat zij het minimale bedrag van 500 euro niet haalden.'

Volgens Europese wetgeving moet er uiterlijk 30 juni worden uitbetaald.


Kamervragen

Tweede Kamerlid Cor Pierik (BBB) heeft vragen gesteld over de late betaling. Hij weet dat veel boeren het geld op dit moment goed kunnen gebruiken. 'We hebben veel telefoontjes van bezorgde boeren gekregen. Zij hebben nu hoge financiële lasten, omdat ze nu hun mest met afzetten.'

De BBB'er wil onder meer weten waarom de vertraging is opgetreden en wanneer de betrokkenen het geld kunnen ontvangen. Ook wil Pierik weten of er compensatie mogelijk is voor de boeren die in financiële problemen komen omdat hun betaling zo lang op zich laat wachten.

RVO wil tegenover Nieuwe Oogst niet ingaan op de achtergronden van de vertraging. De organisatie wil eerst de Kamervragen beantwoorden en de Kamerleden informeren, voordat vragen van de pers over dit onderwerp worden beantwoord.


Grote aanloop

De betalingen zorgen eerder voor onrust. Het aantal ondernemers dat een basispremie had aangevraagd en meedeed aan de ecoregeling was groter dan het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) had ingeschat.

Demissionair minister Piet Adema van LNV zag zich genoodzaakt de basispremie naar beneden bij te stellen. Ook ging hij in overleg met het kabinet en de Europese Commissie om te zorgen voor extra geld voor de ecoregeling zodat eerder toegezegde bedragen konden worden uitbetaald. Dat was nodig zodat de eco-premies niet lager werden dan in het Nationaal Strategisch Plan (NSP) staat.

De Europese Commissie ging akkoord met extra geld. Hierdoor worden de definitieve tarieven van de ecoregeling niet lager.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    24° / 12°
    30 %
  • Woensdag
    19° / 15°
    90 %
  • Donderdag
    20° / 13°
    50 %
Meer weer