Adema verwacht stappen van sierteeltsector om middelengebruik te reduceren

Demissionair minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) verwacht stappen van de sierteeltsector om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen terug te dringen. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer over de stand van zaken op het gebied van gewasbeschermingsmiddelen.

Adema+verwacht+stappen+van+sierteeltsector+om+middelengebruik+te+reduceren
© Marcel Berendsen

Adema heeft hierover al in maart gesprekken gevoerd met de Koninklijke Algemeene Vereniging voor Bloembollencultuur (KAVB). 'Ik heb duidelijk gemaakt dat er dringend stappen gezet moeten worden om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in brede zin terug te dringen, en dat de sector hier echt aan zet is.'

De minister heeft daarnaast in april bij een overleg met LTO Nederland en het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt gewezen op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de bollenteelt en het belang om dit terug te dringen. Een reden is om te voldoen aan de normen uit de Kaderrichtlijn Water (KRW). 'Ik verwacht dat de sector hiermee aan de slag gaat en sta open voor een gesprek om te bekijken wat ik kan betekenen.'


Alternatieve middelen

Vanuit de Kamer is in het verleden gevraagd om alternatieven voor chemische gewasbeschermingsmiddelen sneller beschikbaar te krijgen. Adema meldt dat het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) bezig is om dit voor elkaar te krijgen, bijvoorbeeld door het instellen van een verduurzamingsloket voor groene middelen.

Het was de wens van Nederland om een snellere toelating van deze middelen ook wettelijk in het Commissievoorstel SUR, waarin ook voorstellen stonden voor de reductie van gewasbeschermingsmiddelen, vast te leggen. Dit voorstel is op 31 maart ingetrokken.


Adema wil nu kijken of hij met andere lidstaten een kopgroep kan vormen die bij de Europese Commissie aandringt op een nieuw wetgevingsvoorstel waarin groene middelen een plek krijgen. Hij wil de Europese Commissie, de voedselveiligheidsinstantie EFSA en de lidstaten bewegen om binnen de wettelijke kaders te werken aan versnelling.


Waterwingebieden

De minister reageerde ook op het verzoek van de Tweede Kamer om het gebruik van bestrijdingsmiddelen in grondwaterbeschermingsgebieden te verbieden. Adema heeft Wageningen University & Research (WUR) een zogeheten quick scan laten doen.

Daaruit blijkt dat op ten minste drie plekken stoffen boven de drinkwatersignaleringswaarde zijn aangetroffen. De meeste van deze stoffen zijn niet meer toegelaten. WUR doet nu een vervolgonderzoek waarbij wordt gekeken wat het effect van een verbod is en of een verbod daar te rechtvaardigen is.

Adema maakt in de brief ook melding van andere lopende onderzoeken. Zo heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in opdracht van de minister een plan aangeleverd voor het onderzoek naar een mogelijk verband tussen de ziekte van Parkinson en glyfosaat.


Dit onderzoek zal, naast het aantonen of uitsluiten van een mogelijk verband, bijdragen aan het verbeteren van de toelatingseisen en testmethoden voor het detecteren van neurodegeneratieve effecten van gewasbeschermingsmiddelen.


Blootstelling in kaart brengen

Ook is Nederland betrokken bij een internationaal onderzoek naar blootstelling van omwonenden aan gewasbeschermingsmiddelen. Een van de doelen is het doorontwikkelen van een model dat de blootstelling in kaart kan brengen. Daarnaast zijn twee deelonderzoeken gestart naar de relatie tussen de blootstelling van omwonenden aan gewasbeschermingsmiddelen en de ziekte van Parkinson.

De Tweede Kamer debateert dinsdag 14 mei van 17.00 tot 21.00 uur over gewasbeschermingsmiddelen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    24° / 12°
    20 %
  • Woensdag
    19° / 15°
    60 %
  • Donderdag
    20° / 13°
    50 %
Meer weer