LTO Nederland en KAVB: rechter schuift oordeel Ctgb aan de kant

LTO Nederland en de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) melden ontdaan te zijn over de uitspraak van de rechtbank in Roermond in de zaak van de lelieteler in het Limburgse Sevenum.

LTO+Nederland+en+KAVB%3A+rechter+schuift+oordeel+Ctgb+aan+de+kant
© René Eijsink

De rechtbank verbiedt de teler om gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken op een perceel met lelies in de nabijheid van bebouwing. Dit vanwege een kans op gezondheidsschade bij omwonenden. Volgens de belangenorganisaties schuift de rechter daarmee de toelating door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) aan de kant.

LTO Nederland en de KAVB vinden dat de uitspraak voorbijgaat aan de Europese en nationale toelatingseisen en -regels voor gewasbeschermingsmiddelen. Zij stellen dat lelietelers en alle andere telers er vanuit moeten kunnen gaan dat middelen die door het Ctgb zijn toegelaten, ingezet kunnen worden als dat nodig is.


Wetenschappelijk bewijs

Toegelaten gewasbeschermingsmiddelen moeten wetenschappelijk bewezen veilig zijn voor mens, dier en milieu. Dit is volgens LTO Nederland en de KAVB ook in het belang van agrarisch ondernemers, hun gezinnen en medewerkers. Als er wetenschappelijke indicaties zijn dat middelen minder veilig zijn dan voorheen was aangenomen, dan moet dit serieus en zorgvuldig worden onderzocht.


De belangenorganisaties noemen het dan ook positief dat het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de opdracht heeft gegeven voor aanvullende onderzoek naar de relatie tussen gewasbeschermingsmiddelen en humane gezondheid.

Wat LTO Nederland en de KAVB betreft moeten de resultaten van dergelijk wetenschappelijk onderzoek leidend zijn en blijven.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    20° / 12°
    45 %
  • Dinsdag
    24° / 11°
    20 %
  • Woensdag
    20° / 15°
    100 %
Meer weer