IRS: bestrijding insecten alleen zinvol bij bladluizen en bietenvliegen

In suikerbieten zijn op dit moment volop aantastingen van bladinsecten te vinden. Toch is het volgens het IRS voor bietentelers alleen zinvol om bij overschrijding van schadedrempels van bladluizen en bietenvliegen een bestrijding uit te voeren.

IRS%3A+bestrijding+insecten+alleen+zinvol+bij+bladluizen+en+bietenvliegen
© Twan Wiermans

Alle andere bladinsecten veroorzaken vreterij aan de bladeren, maar dat resulteert niet in noemenswaardige opbrengstderving en leidt zelden tot financiële schade. Dit meldt het IRS in een bericht over de beheersing van de betreffende plagen. Dat suikerbieten goed bestand zijn tegen vreterij komt door een groot compenserend vermogen.

Bietenkevers, bovengrondse springstaarten, aardvlooien, schildpadtorretjes, tripsen, bietenvliegen, zwarte bonenluizen en groene perzikluizen kunnen in het jonge plantstadium zorgen voor vreterij of zuigschade aan de bladeren. Deze insecten zijn dit voorjaar allemaal al gesignaleerd in bietenpercelen.


Zelden grote aantasting

Om te bepalen welke insecten de schade veroorzaken en of ingrijpen nodig is, verwijst het IRS naar de Insectenwijzer en de applicatie Ziekten en plagen. In het kiemblad- tot tweebladstadium leidt een aantasting, waarbij 30 tot 60 procent van het blad beschadigd is, tot een 3 à 4 procent lagere suikeropbrengst. Bladinsecten veroorzaken echter zelden een dergelijk grote aantasting.

Het IRS adviseert bietentelers om een beetje aantasting te accepteren en terughoudend te zijn met de inzet van pyrethroïden. Natuurlijke vijanden worden daardoor gespaard en dat maakt de beheersing van de groene perzikluis makkelijker.

Een aangetast gewas kan wel iets gevoeliger zijn voor herbiciden, waarschuwt het IRS. Daardoor is het bij zware insectenschade soms verstandig om een minder zware combinatie van herbiciden te gebruiken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    20° / 12°
    45 %
  • Dinsdag
    24° / 11°
    20 %
  • Woensdag
    20° / 15°
    100 %
Meer weer