Mooie opkomst zaaiuien na perfecte bui in het weekend

Twee buitjes regen in het weekend kwamen voor de Friese akkerbouwer Geert Andringa precies op het juiste moment. Hij ziet nu dat zijn half april gezaaide uien mooi opkomen.

Mooie+opkomst+zaaiuien+na+perfecte+bui+in+het+weekend
© Niels de Vries

Voor het weekend maakte Andringa zich nog behoorlijk zorgen over de korstvorming bij een perceel uien. Op zijn knieën controleerde hij met een mes de hardheid van de bovenlaag en de opkomst van de uien tot dat moment.

'Het zag er even slecht uit, ongeveer een derde tot de helft van de uien stond boven. De rest van de kiemplantjes leek vast te groeien in de dikke korst. Maar twee regenbuitjes op zaterdag en zondag van bij elkaar zo'n 15 millimeter kwamen voor dit perceel precies op het juiste moment. Nu staan alle plantjes boven', vertelt Andringa.

De ondernemer heeft een akkerbouwbedrijf in Oosterbierum, met ook een vestiging in Minnertsga. Andringa zaaide de 7 hectare uien op 13 april op een nabijgelegen perceel in de buurt van het dorp Tzummarum. Zo'n drie of vier dagen na het zaaien viel een stevige bui, met 25 tot 30 millimeter neerslag in korte tijd. Daardoor ontstond volgens hem direct een korst op de zavelgrond met een afslibbaarheid van ongeveer 24 procent.

Te laat voor de wiedeg

'Op het moment van controleren was het te laat om de grond nog te breken met de wiedeg, omdat een groot deel van de uien al bovenstond', zegt de akkerbouwer. 'Met beregenen is het vaak lastig om de juiste hoeveelheid water mee te geven, de kans bestaat dat de korstvorming alleen maar erger wordt.'

Maar deze gespreide buien waren volgens Andringa voor dit perceel perfect. 'Het moet niet te lang duren voordat de planten door de korst kunnen breken. Ik ben niet altijd blij met water van bovenaf, maar in dit geval wel.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    20° / 12°
    45 %
  • Dinsdag
    24° / 11°
    20 %
  • Woensdag
    20° / 15°
    100 %
Meer weer