College Boer: Studenten kritisch op duurzame Alex Datema van Rabobank

Sinds een half jaar is melkveehouder en boerenbestuurder Alex Datema de hoogste man binnen het agrocluster van Rabobank Nederland. Vlak voor kerst presenteerde hij zijn visie en daarmee een drastische wijziging: als boer kun je alleen nog geld lenen als je duurzaam bent. Tijdens College Boer leggen agrarisch studenten Datema dan ook kritische vragen voor.

Zo wil een van de studenten van Aeres Hogeschool weten of Datema niet bang is om financiering voor de sector op deze manier kwijt te raken. 'Zo wordt het toch aantrekkelijker om bij andere banken te gaan lenen?' Datema gelooft dat Rabobank de eerste is, maar dat andere banken er uiteindelijk ook niet omheen kunnen.

'Ik hoop dat het belangrijkste aspect is dat de individuele boer trots kan zijn en denkt: 'Zoals ik nu boer ben, zo kunnen mijn kinderen ook boer zijn en het voortzetten.' Dat de manier van landbouw zo is ingericht dat de volgende generatie zich geen zorgen hoeft te maken', zegt Datema.


College Boer is een live-event waarin studenten onder leiding van moderator en hoofdredacteur Nieuwe Oogst Esther de Snoo aan een gastboer hun vragen kunnen stellen. Het wordt opgenomen en uitgezonden via YouTube en nieuweoogst.nl als televisie-uitzending en podcast. Deze aflevering met Alex Datema werd opgenomen bij Aeres Hogeschool in Dronten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    16° / 9°
    20 %
  • Maandag
    18° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    17° / 9°
    30 %
Meer weer