Regelmatig beregenen om peen op gang te helpen

Op twee percelen in de buurt van het Limburgse Berg en Terblijt beregenen medewerkers van akker- en loonbedrijf Cerfontaine om de twee of drie dagen de pasgezaaide peen.

Regelmatig+beregenen+om+peen+op+gang+te+helpen
© Twan Wiermans

'Met de hoge temperaturen van dit moment en de schrale wind uit het noordoosten is het nu echt een uitdaging om de peen aan de groei te krijgen', zegt Daniël Cerfontaine. 'We kiezen ervoor om regelmatig terug te komen met het beregeningskanon en geen overdreven grote hoeveelheden water per keer mee te geven over de nu nog kale ruggen.'

De percelen peen van het ras Nerac zijn volgens Cerfontaine op 26 mei gezaaid. 'We kunnen hier voorlopig nog beregenen uit een kleine bron. Als de droogte langer aanhoudt, is er op den duur wel zorg over de beschikbaarheid van voldoende beregeningswater', verklaart hij.


Druppelirrigatie

De andere gewassen op het eigen akkerbouwbedrijf van Cerfontaine ondervinden nog niet veel hinder van de aanhoudende droogte. Op het bedrijf is dit jaar voor het eerst druppelirrigatie aangelegd bij de zaaiuien. Daar is de Limburgse akkerbouwer en loonwerker nu wel blij mee.

'Elke druppel water die we geven via de druppelslangen heeft veel meer impact dan bij beregening met een grote haspel. Daardoor kunnen we het beschikbare water beter benutten. Zaaiuien lenen zich goed voor druppelirrigatie, maar een klant van ons heeft dit jaar als experiment ook slangen aangelegd bij zijn aardappelen. Ook die ervaringen gaan we nauwlettend volgen', vertelt Cerfontaine.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    25° / 13°
    20 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
  • Vrijdag
    16° / 12°
    40 %
Meer weer