Eerste varkens met chip-oormerk naar slacht

Varkenshouder Dirk Dekker leverde vrijdag zijn eerste ‘slachtblikvrije varkens’ af bij slachterij Westfort in IJsselstein. De varkens zijn de eerste dieren binnen een pilot waar het traditionele slachtblik wordt vervangen door een RFID-chip.

Eerste+varkens+met+chip%2Doormerk+naar+slacht
© pixabay

De Radio-frequency identification (RFID)-chip wordt vaak gebruikt in om artikelen te merken tegen winkeldiefstal, bij voorraadbeheer en wordt chipkaarten.

De pilot is volgens slachterij Westfort een belangrijke stap die de varkenshouder een hoop tijd kan besparen en onnodige stress voorkomt bij het dier. De functie van het slachtblik wordt overgenomen door een elektronisch oormerk met RFID-chip. Binnen de Keten Duurzaam Varkenvlees wordt steeds vaker gewerkt met dit oormerk dat direct bij de geboorte wordt aangebracht bij de biggen.

Complete paspoort uitleesbaar

Dankzij deze RFID-chip is het complete paspoort van het varken altijd direct uit te lezen. Het traditionele slachtblik is hiermee overbodig geworden waardoor een tijdrovende ingreep komt te vervallen.

De pilot met ‘slachtblikloze varkens’ zal tot eind 2019 duren en gefaseerd worden uitgerold naar twintig speciaal geselecteerde boeren bedrijven uit de Keten Duurzaam Varkensvlees (KDV).

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer