Familie Wijnen speelt altijd in op de markt

Van melkvee in de jaren tachtig naar varkens in de jaren negentig en uiteindelijk een volledige akkerbouw- en vollegrondsgroentetak. De familie Wijnen uit Maasbree speelt altijd goed in op de markt.

Familie+Wijnen+speelt+altijd+in+op+de+markt
© Dick van Doorn

Vollegrondsgroenteteler Twan Wijnen (35) van De Leeuwerik Groenteproducties in Maasbree is de vierde generatie agrariërs op deze plaats in Limburg. Zijn ouders hadden, tot het quotum kwam in de jaren tachtig, 25 stuks melkvee. In 1978 begonnen ze met honderd zeugen. Omdat het een rendabele tak was en de familie nog wel tijd over had, begon ze in 1981 met de teelt van asperges. Dat liep meteen goed.

Begin jaren negentig kwam een loonwerker bij de familie en vroeg of zij industrieprei voor een afnemer wilde telen. Vader Wijnen besloot dit te doen. In totaal werd 5 van de 30 hectare ingeplant met prei. Wijnen: 'Die werd toen al geautomatiseerd geplant en geoogst. We hadden in die jaren zowel akkerbouw- als vollegrondsgroenteproducten.' Van alle grond die in gebruik was, was het grootste deel eigendom en slechts een paar hectare pacht.

Prei

Na de uitbraak van klassieke varkenspest in 1997-1998 deed de familie alle varkens weg en legde zij zich toe op akkerbouw en vollegrondsgroente. 'Op het moment dat de afzet van contractprei in een bepaald jaar niet goed liep, zijn we een gedeelte van de prei naar de veiling gaan doen', vertelt Wijnen. 'Die prei maakten we op onze thuislocatie met de hand schoon en dat beviel goed. Het betaalde sowieso beter dan de contractprijzen.'

Samen met collega's een minigrondbank en machines uitwisselen werkt supergoed

Twan Wijnen, vollegrondsgroenteteler in Maasbree

Vandaar dat de familie de zeugenstal ombouwde tot verwerkingsloods voor de eigen prei. Om aan de veiling te kunnen leveren, moest Wijnen wel anders gaan telen, omdat de kwaliteit hoger moest zijn. 'Zo stopten wij met het machinaal planten en stapten over naar het systeem met ponsgaten. Daardoor krijg je rechtere stengels, waardoor je het zowel makkelijker kunt oogsten, verwerken als verpakken.'

In 2001 stopte de familie met de teelt van asperges omdat ze geen Nederlandse medewerkers meer kon krijgen. 'In die tijd was het inhuren van Poolse medewerkers nog lastig omdat uitzendbureaus de huisvesting en vergunningen soms nog niet goed op orde hadden. Dat risico wilden wij niet lopen.'

Maatschap

In mei 2002 kwam Wijnen junior van school, maar ging nog niet gelijk in de maatschap van zijn ouders. Hij ging parttime bij een loonwerker werken en werkte daarnaast parttime op het ouderlijk bedrijf. In 2006 kwam hij in de maatschap met zijn ouders en in 2014 nam hij het bedrijf over.

Na 2006 hadden de uitzendbureaus hun zaken beter op orde, waardoor De Leeuwerik Groenteproducties ook met Poolse medewerkers ging werken. In die jaren had het bedrijf zo'n 25 hectare vollegrondsgroente en zo'n 20 hectare akkerbouw.

Specialisatie

In 2008 besloot de familie zich volledig te specialiseren in bloemkool en prei. Wijnen: 'Reden: je kunt maar één ding goed doen, vind ik.' In 2010 bouwde de familie een loods voor de verwerking van prei en de verlading van de bloemkool. In de jaren daarna groeide De Leeuwerik Groenteproducties zo ongeveer met 3 hectare per gewassoort. Nu zit het bedrijf op 40 hectare bloemkool en 33 hectare prei.

Twan Wijnen teelt 40 hectare bloemkool en 33 hectare prei.
Twan Wijnen teelt 40 hectare bloemkool en 33 hectare prei. © Dick van Doorn

In 2016 besloot de familie over te stappen van Royal ZON naar telersvereniging Fossa Eugenia. Met name vanwege de onzekerheid over de prijzen. 'Dat hadden we al tien jaar eerder moeten doen, achteraf bezien.' In 2015 was De Leeuwerik Groenteproducties ook al begonnen met de teelt van kruiden voor afnemers van Fossa Eugenia, maar is daar dit jaar mee gestopt. 'Er zijn voor kruiden eenvoudigweg te weinig toegelaten middelen en verder paste het arbeidstechnisch niet goed in ons bouwplan.' Vandaar dat Wijnen op deze grond dit jaar Fontana consumptieaardappelen teelt.

Toekomstplannen

Wijnen wil in de toekomst van tien maanden per jaar prei leveren nu naar jaarrond leveren. Wellicht dat hij nog een kleine uitbreiding in de bloemkool gaat realiseren, maar grond wordt razendsnel duurder. 'Betaalde je in 2008 nog 4 tot 6 euro per vierkante meter, dat is nu al bijna het dubbele. Vandaar ook dat wij nu zo'n 30 hectare in eigendom hebben en de rest is huur of pacht. Ik steek mijn geld liever in gebouwen en een betere mechanisatie dan in grond.' Zo kocht hij in 2017 een Agrifac zelfrijdende spuitmachine en drie nieuwe Bauer beregeningshaspels. 'Die haspels waren dit jaar niet overbodig', glimlacht hij.

Wellicht komt er nog een uitbreiding in de bloemkool.
Wellicht komt er nog een uitbreiding in de bloemkool. © Dick van Doorn

Wijnen is ook bestuurlijk zeer betrokken. Zo zit hij bij Fossa Eugenia in de raad van toezicht en in de raad van commissarissen bij TDC Maasregio. Ook is hij penningmeester van de Werkgroep Prei Limburg. 'Ik ben bestuurlijk actief omdat ik zo betrokken blijf bij de ontwikkelingen van de organisaties waarvan ik deel uitmaak.'

Intensieve samenwerking met collega's
De familie Wijnen uit Maasbree is in 2012 begonnen met een soort minigrondbank in samenwerking met twee akkerbouwers en een lelieteler. Twan Wijnen: 'Dat werkt supergoed, omdat we nu vruchtwisseling toe kunnen passen. Verder hebben we als collega-bedrijven allemaal dezelfde focus: goed voor de grond zorgen.' De Leeuwerik Groenteproducties teelt vrijwel jaarrond en kan zeer vroeg oogsten en producten vroeger vermarkten ten opzichte van de rest van Nederland. Dat komt omdat de lichte zandgrond in Maasbree snel opwarmt in het voorjaar. Sinds 2012 bewerkt Wijnen de grond steeds minder intensief en doet hij er minder drijfmest op. In plaats daarvan gebruikt hij steeds meer vaste mest en compost. 'Nog een maatregel sindsdien, om de structuur te behouden, is de mais eruit en conservengewassen erin. Naast de hoofdgewassen prei en bloemkool produceren we kleine hoeveelheden spinazie, wortelen en bonen voor de groenteverwerkende industrie. Ook telen we graan.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    13° / 7°
    5 %
  • Zondag
    12° / 1°
    5 %
  • Maandag
    12° / 1°
    5 %
Meer weer