Pompoen bewaren is lonend, maar lastig

Het areaal pompoenen groeit in Nederland. Een beter bewaarbare pompoen neemt druk van de markt. Bewaring loont, maar is moeilijk. Pompoendeskundigen zoeken naar de juiste aanpak in de teelt en schuur. Ras, oogstmoment en bewaartechniek zijn van invloed.

Pompoen+bewaren+is+lonend%2C+maar+lastig
© VidiPhoto

'De kennis van de pompoenteelt ligt bij de telers zelf. We moeten het dus hebben van de praktijkmensen en niet van centraal georganiseerd onderzoek, als we meer willen weten van de pompoen. Tips om het beter te doen zijn bovendien niet zo gemakkelijk.' Christoffel den Herder adviseert vanuit Delphy telers in Flevoland, Noord-Nederland en Duitsland.

Hij weet dat pompoenen een goed saldo kunnen opbrengen. Een goede hectareopbrengst draagt bij, maar nog belangrijker is de afstemming op de markt, zo is zijn ervaring. 'Bij slechte afzetprijzen kan een saldo enorm zakken.' Den Herder becijfert dat het saldo van een hectare pompoenen bij een opbrengst van 21 ton op bijna 4.700 euro kan liggen. Bij 30 ton opbrengst klimt die naar 8.450 euro.

Risicovol gewas

Maar bij slechte prijzen is het een gewas met risico. In zo'n jaar blijft er een schamele 750 euro saldo over, terwijl het een intensieve teelt is met veel handwerk. Den Herder: 'Bewaarbaarheid geeft meer zekerheid. Dat komt omdat de prijs veel beter is bij latere vraag.'

Anja Hoorweg, gewasspecialist Akkerbouw bij verdelingsbedrijf De Bolster biologische zaden in Epe, constateerde grote verschillen in de bewaarbaarheid van pompoenen in de winter 2017-2018. Bij De Bolster vergeleken ze pompoenen die op 24 augustus waren geoogst met andere die op 13 september van hetzelfde perceel kwamen. De later geoogste pompoenen waren minder bewaarbaar.

De prijs van pompoenen is beter bij een latere vraag

Christoffel den Herder, adviseur bij Delphy

Waarschijnlijk speelde het weer tijdens de oogst een rol. De oogst van eind augustus was net voor een natte periode en de planten waren nog redelijk vitaal. De planten van half september hadden net een bak regen doorstaan en ze waren toen geheel afgestorven.

Verschil bij rassen

Het ras Uchiki Kuri, de traditionele Japanse Hokkaido-pompoen, bleek in deze proef gevoeliger voor bewaarverliezen dan het hybride ras Amoro. Van de laat geoogste Amoro-pompoenen was op 22 februari nog ruim een derde over, terwijl de Uchiki Kuri toen volledig ongeschikt was voor de verkoop.

Amoro is een ras dat sterk op stikstof reageert. Hogere bemesting geeft duidelijk meer kilo's dan bij de Uchiki Kuri. Een hogere stikstofgift blijkt de bewaarbaarheid van pompoenen niet te beïnvloeden. Metingen aan brixwaarden (maat voor suikergehalte in de vruchten) bij het ras Fictor blijken ook weinig te zeggen over de bewaarbaarheid van de pompoen. Ze toonden vooral een grote spreiding binnen dezelfde partij.

Den Herder zegt dat het oogsttijdstip zeker een rol speelt in de bewaarbaarheid van de pompoenen. 'Te laat oogsten is gevaarlijk', zegt hij. 'Moet je ze laten drogen op het veld? Mijn ervaring is dat je ze beter direct na het snijden voor de droogwand kunt zetten. Geef de vruchten lang lucht en laat de temperatuur niet onder de 10 graden zakken. Het kost kilo's, maar drogen verlengt de houdbaarheid.'

Zuigwand bij pompenbewaring

Dries Claes van Omnivent heeft veel ervaring met bewaring van aardappelen en groenten. Omnivent levert bewaarsystemen. 'Ik ben een groot voorstander van de zuigwand bij pompoenbewaring', zegt hij. 'De droogwand vind ik alleen geschikt om kort te drogen. Bij de zuigwand is de controle op de temperatuur en rot in de partij veel beter. Leg de zeilen dan wel zo, dat alle lucht door de zijwanden van de kisten gaat. Het hoeft niet duur te zijn.'

Bij niet-geforceerde bewaring zijn goede resultaten mogelijk, maar hij zegt dat de bewaring heel gelijkmatig vol moet worden gezet om slechte luchtverdeling en temperatuurverschillen te voorkomen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    13° / 7°
    5 %
  • Zondag
    12° / 1°
    5 %
  • Maandag
    12° / 1°
    5 %
Meer weer