Componenten uit appel verlengen houdbaarheid vlees
Componenten van appel(schillen) kunnen vleesbederf door eiwitoxidatie mogelijk afremmen. Dat blijkt uit onderzoek van ILVO-UGent wetenschapster Tine Rysman.
Bewerkte verse en gekookte vleesproducten bewaren langer en behouden beter hun voedingswaarde en verteerbaarheid, als er bepaalde antioxidanten uit appel worden toegevoegd.
De laboratoriumproeven van Rysman met het (appel)polyfenool epicatechine en met het volledige appelschilextract zijn veelbelovend, maar vergen verder onderzoek. Met name de interacties tussen de vleeseiwitten en de plantaardige antioxidanten blijken zeer complex.
Het onderzoek past in twee belangrijke voedingstrends: minder voedselverspilling door een langere houdbaarheid en natuurlijke plantaardige hulpmiddelen als functioneel additief.
Reststromen
Bij het laboratoriumonderzoek richtte de onderzoekster zich op één specifiek eiwitdeeltje als natuurlijke antioxidanten. Deze zijn te vinden in de reststromen van de appelverwerkers, zoals sap- en moesproducenten.
Dit opent op termijn perspectieven. De nevenstroom zou een meerwaarde kunnen krijgen om eiwitoxidatie in vlees en vleesproducten tegen te gaan.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X117R ZITMAAIER (RL) #28996
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X127 (LH) #29560
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Tractor 1640 (HA) #30442
Gebruikt, P.O.A.
-
Walker MB SD18
2007, P.O.A.
Vacatures
Activator Agro
Building Balance - Doetinchem, Nederland
Administratief medewerker akker-, land-, tuinbouw of visserij
Wageningen University & Research - Wageningen
Bestuurslid
NAK via Galan Groep - Emmeloord
Medewerker Akkerbouw & NPEC
Wageningen University & Research - Wageningen
Leidinggevende Agroteam
Royal HZPC Group B.V. - Mitselwier
Weer
-
Vrijdag17° / 14°75 %
-
Zaterdag19° / 13°50 %
-
Zondag21° / 11°30 %