Kruislingen scoren bij praktijkproef VS

Kruislingen scoren op melkproductie net zo goed als zuivere Holsteins koeien en scoren beter op bodyconditie, zonder meer voer daarvoor op te nemen. Dat blijkt uit de eerste, voorlopige, resultaten van de grote kruislingproef in Minnesota.

Kruislingen+scoren+bij+praktijkproef+VS
© Xsires

Professor Les Hansen uit de Verenigde Staten (VS) presenteerde de eerste resultaten van de in 2008 opgestartte grootschalige proef gisteren in Hannover.

In de proef draait het om een vergelijking onder gelijke omstandigheden tussen zuiver Holsteins, Montbeliarde x Holstein en Zweeds Roodbont x Holstein. Tien grote bedrijven draaien mee in de proef, de eerste resultaten komen van 3 bedrijven.

Vet en eiwit

De eerste resultaten van 154 Holsteins laten een 305-dagenproductie van 409 kilo vet zien en 332 kilo eiwit. 131 Montbeliarde kruislingen produceren gemiddeld 424 kilo vet en 348 kilo eiwit.

Dat is een significant verschil. 134 Zweeds Roodbonte kruislingen produceerden gemiddeld 424 kilo vet en 342 kilo eiwit.

Bodyconditie

De bodyconditie van 359 Montbeliardevaarzen kruislingen ligt gemiddeld op 3.62. 382 Zweeds roodbonten scoren 3.36 en bij de zuivere Holsteins konden 377 stuks meegewogen worden die gemiddeld 3.15 scoren. Deze verschillen zijn dubbel significant.

Opvallend is dat de kruislingen minder droge stofopname nodig hebben voor de hogere productie in kilo's vet en eiwit in combinatie met een betere bodyconditie.

Uitval

De uitval onder Montbeliarde kruislingen na de eerste lactatie is op basis van de huidige cijfers 12%, Zweeds Roodbont 7.6% en zuivere Holsteins 14.6%.

Volgens Hansen is de vruchtbaarheid ook beter, maar omdat de cijfers nog voorlopig en beperkt zijn, acht hij het nog te vroeg om die te publiceren.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    21° / 11°
    20 %
  • Maandag
    20° / 11°
    45 %
  • Dinsdag
    23° / 11°
    20 %
Meer weer