Helft groente en fruit niet opgegeten
Bijna de helft van het groente en fruit dat in Europa wordt geproduceerd, gaat verloren in de voedselketen. Van productie tot distributie, in de supermarkt en bij de consument is er verlies.
Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Gent. Het grootste verlies doet zich voor bij de productie van groente en fruit. Daar gaat al 20% van de totale hoeveelheid verloren door bijvoorbeeld insecten, beschadiging en uitsorteren.
Bij de naoogst en verwerking van de producten gaat ongeveer 5,5% verloren, bijvoorbeeld door slechte bewaaromstandigheden of transport.
Supermarkt
In de distributieketen en in de supermarkt gaat nog eens 7,5% verloren door bederf of doordat de producten niet lang genoeg meer houdbaar zijn om nog te worden verkocht.
Consumenten zijn verantwoordelijk voor 13% verlies door voedsel te verspillen of weg te gooien.
Voorkomen
De onderzoekers proberen deze verliezen te verminderen. Ze maken modellen om de planning en logistiek van de voedselverwerkers, transporteurs en supermarkten te verbeteren.
Als consumenten meer seizoensgebonden zouden eten, hoeven groente en fruit geen lange weg meer af te leggen tot bij de consument.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Gewichtblok 750 KG TOP
Gebruikt, € 595
-
Doublet-Record COMBI-DAN 3000
Gebruikt, € 2.850
-
Lemken Ploeg Juwel 8 i V 5 N 100 (MM) #29138
Gebruikt, P.O.A.
-
Gewichtblok 1450 kg TOP
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Activator Agro
Building Balance - Doetinchem, Nederland
Administratief medewerker akker-, land-, tuinbouw of visserij
Wageningen University & Research - Wageningen
Bestuurslid
NAK via Galan Groep - Emmeloord
Medewerker Akkerbouw & NPEC
Wageningen University & Research - Wageningen
Leidinggevende Agroteam
Royal HZPC Group B.V. - Mitselwier
Weer
-
Vrijdag17° / 14°75 %
-
Zaterdag19° / 13°50 %
-
Zondag21° / 11°30 %