Landbouwkennis van Nederlandse studenten gaat over en weer met Kazachstan

Tweedejaarsstudenten van HAS green academy in Venlo hebben de handen ineengeslagen om een opdracht over demobedrijven, oftewel demofarms, aan te pakken. De vraag hiernaar in de landbouw groeit gestaag. Vooral in Kazachstan, waar de studenten zich op richten.

Landbouwkennis+van+Nederlandse+studenten+gaat+over+en+weer+met+Kazachstan
© HAS Venlo

Het project heeft tot doel de mogelijkheden van demofarms te verkennen en benutten, met een specifieke focus op behoeften en kansen in Kazachstan. De bedrijven zijn innovatieve en agrarische faciliteiten die dienen als demonstratie- en testlocaties voor nieuwe technologieën, methoden en praktijken in de landbouw.

De HAS-studenten werken samen met studenten van Yuverta en de Universiteit van Uralsk, de grootste stad van Europees Kazachstan. In het project wordt volgens Thijs Willems, HAS-student Bedrijfskunde en Agribusiness, sterk de nadruk gelegd op kennisoverdracht.

'We willen niet alleen onze eigen kennis en expertise delen, maar ook leren van Kazachstanen. Als student is het belangrijk om internationaal meer kennis op te doen en het netwerk te verbreden.' Volgens Willems is de landbouw in Kazachstan al jarenlang afhankelijk van gas en olie en staat de sector nu voor een energietransitie. 'De overheid heeft geld klaarliggen om ondernemers daarin te helpen, maar daar is wel kennis voor nodig.'


Landbouw belangrijk in Kazachstan

Landbouw is een van de belangrijkste sectoren van de Kazachse economie. De sector biedt werk aan 15 procent van de actieve bevolking, goed voor 4,1 procent van het bruto binnenlands product. 24 miljoen hectare is in het op acht na grootste land ter wereld bestemd voor landbouw.

In het noorden van het land wordt vooral graan geteeld. Kazachstan is dan ook een belangrijke exporteur van dit product. In het warmere zuiden worden katoen, suikerbieten en rijst verbouwd. Met de demofarms in Kazachstan willen de studenten onderzoeken wat kritische succesfactoren zijn voor het opstarten en behouden van dit soort bedrijven in het land.

'Kazachstan loopt achter qua productie en opbrengsten. Voor verbetering is kennis nodig', stelt Willems. Het eindproduct van het project, dat over een paar maand eindigt, is een stappenplan voor het management van een demofarm. De HAS-student verwacht dat het project wel een vervolg krijgt, om alles goed te kunnen afronden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    18° / 12°
    10 %
  • Maandag
    18° / 10°
    30 %
  • Dinsdag
    19° / 12°
    70 %
Meer weer