'De gang naar het stemlokaal'

Over enkele weken gaan we naar de stembus om de 31 Nederlandse leden voor het Europees Parlement te kiezen. Traditioneel tonen kiezers weinig interesse voor Europa en Brussel en laten de tocht naar de stemlokaal daarom achterwege. Van harte hoop ik dat de animo dit jaar hoger is, want er staat nogal wat op het spel. Ook voor de agrarische sector.

%27De+gang+naar+het+stemlokaal%27
© Dirk Hol

Sinds de vorige verkiezingen voor het Europees Parlement in 2019 is onze wereld nogal veranderd door de coronacrisis, de Russische inval in Oekraïne, wereldwijde onzekerheid en turbulentie. Met horten en storen betreden we een nieuw tijdperk.

Het oude continent Europa heeft sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog een ongekende welvaartsontwikkeling gekend. De beschikbaarheid van voedsel groeide met ieder decennium en is vandaag de dag volkomen vanzelfsprekend. Keerzijde van deze medaille is dat vooral jongeren amper meer weten waar ons voedsel vandaan komt en wie daarvoor zorgen.

Het grondgebied van de Europese Unie kent een aantal bijzonder vruchtbare gebieden. De Delta van de Lage Landen is er daar een van. LTO vindt dat de erkenning voor de waarde van deze gronden in landbouwvriendelijk Europees beleid moet landen: beleid dat is gebaseerd op een duidelijke voedselstrategie. Ik ben blij dat Brussel steeds meer de waarde daarvan inziet.

Sinds de vorige verkiezingen voor het Europees Parlement in 2019 is onze wereld nogal veranderd

Wim Bens, bestuurslid LTO Nederland

Een Europese voedselstrategie dient meerdere belangrijke doelen: de beschikbaarheid van voldoende gezond voedsel, het optimaal benutten van onze vruchtbare landbouwgronden en een gezonde en weerbare bevolking dankzij gevarieerde diëten. Ik durf te stellen dat een vitale primaire sector de basis vormt van een Europese defensiestrategie.

Dus is het belangrijk om op 6 juni de gang naar het stemlokaal te maken. Op wie u uw stem uitbrengt, is uiteraard uw zaak. Ik wens u veel wijsheid toe.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    18° / 12°
    10 %
  • Maandag
    18° / 10°
    30 %
  • Dinsdag
    19° / 11°
    70 %
Meer weer